София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Турция атакува кюрдите с бял фосфор?

Доставят го самолети и артилерия

7 месецаПолитика 10 Боряна Райчева


Възможно е турските въоръжени сили да използват боеприпаси, съдържащи забранения бял фосфор по време на операцията в Рас ел Айн в североизточна Сирия, сподели опасението си в интервю за „Таймс“ британският експерт по химически оръжия Хамиш де Бретон-Гордън.
„Много прилича на белия фосфор“, - реагира той на снимки, на които се вижда 13-годишно момче с изгаряния, получени по време на турската бомбардировка в Рас ел Айн. По думите на бащата на пострадалото дете, авиоударът е бил нанесен в сряда през нощта. В момента момчето се лекува в болница в района Тел Тамер в северозападната провинция Хасака.
„В последните 24 часа ми показаха много повече снимки с подобни изгаряния, отколкото през всички предишни етапи на войната в Сирия. Белият фосфор е ужасно оръжие, което може да се доставя от самолети или артилерията“, - отбеляза експертът.
Вчера сирийските кюрди обвиниха турската армия, че е използвала „забранени видове оръжия“ в хода на бойните действия в Рас ел Айн. Според телевизия Rudaw, вероятно става дума за снаряди, съдържащи фосфор и напалм. Източник от здравния департамент на самопровъзгласилата се кюрдска автономна област в северна Сирия съобщи, че специална медицинска комисия в момента установява точно какво оръжие се използва от турските войски. На свой ред представителят на кюрдските „Демократични сили на Сирия“ Мустафа Бали призова международната общност да направи специално разследване, тъй като кюрдите не разполагат със свои специалисти.
По-рано турският военен министър Хулуси Акар заяви, че е възможно терористите в Сирия да използват химическо оръжие, след което да прехвърлят вината на Анкара.