София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Турция се оплака от НАТО

"НАТО трябва да разбере и признае проблемите на други страни членки"

Турция се оплака от НАТО

"НАТО трябва да разбере и признае проблемите на други страни членки"

6 месецаПолитика 4 Боряна Райчева


Ръководителят на отдела за връзки с обществеността на турската президентска администрация Фахретин Алтун заяви, че Анкара не е получила сериозна подкрепа от НАТО през последните години. Това изявление бе направено в понеделник в очакване на следващата среща на върха на Северноатлантическия алианс, която ще се проведе на 3 и 4 декември в Лондон.

"НАТО трябва да разбере и признае проблемите на други страни членки, свързани със заплахата за тяхната национална сигурност, както и да ги решава на тактическо и оперативно ниво <...> През последните години Турция не получи решителната подкрепа, която очаква от НАТО. Въпреки това Турция, с втората си по големина армия в организацията, участва в различни мисии на НАТО. Ще продължим да допринасяме, но също така очакваме подкрепа във връзка с нашите проблеми ", написа той на своята страница в Twitter.

Алтун също подчерта, че „колективната сигурност е основен стълб на стабилността в мирно време и сигурността във войната“. "Ако не признаят адекватно легитимното възприемане на заплахи и притеснения срещу страните членки, това ще отслаби съюза и ще направи НАТО по-малко надеждна", добави той.

Срещата на НАТО ще се проведе в британската столица на 3-4 декември. Според Анкара турският президент Тайип Ердоган очаква да проведе двустранни срещи в кулоарите на срещата с президентите на САЩ Доналд Тръмп и Франция Еманюел Макрон и британските и германските премиери Борис Джонсън и Ангела Меркел.