София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Украйна обвини Русия, че е взривила язовир Нова Каховка край Херсон

В момента се определят мащабът на разрушението, скоростта и обемът на водата

11 сВойна 821 Антония Лазарова

Украинската армия обвини Русия, че е взривила язовира Нова Каховка на река Днепър и призова хората, живеещи надолу по течението, да се евакуират пред лицето на катастрофалните наводнения.

Тъй като в социалните медии се разпространиха въздушни кадри, показващи отмиване на по-голямата част от язовирната стена и огромен прилив на вода, насочващ се надолу по течението, Южното оперативно командване на армията публикува публикация във Facebook, обвинявайки „руските окупационни войски“ за взривяването на водноелектрическата стена.

„В момента се определят мащабът на разрушението, скоростта и обемът на водата, както и вероятните зони на наводняване“, се казва в изявлението.

Във вторник сутринта президентът Володимир Зеленски каза, че ще проведе извънредно заседание след бедствието.

Александър Прокудин, ръководителят на Херсонска област, публикува видео в Telegram, в което казва, че в резултат на повредата на язовир Нова Каховка „водата ще достигне критично ниво след 5 часа“ и че е започнала евакуация. Руската държавна медийна агенция ТАСС цитира службите за спешна помощ, според които 80 населени места може да бъдат засегнати.


Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, също публикува съобщение в Telegram за докладваната експлозия, обвинявайки Русия, че стои зад нея.


Владимир Леонтиев, ръководител на окупираната от Русия администрация на град Нова Каховка, на южния бряг на Днепър, първоначално отрече, че язовирът е бил взривен, според агенция Риа Новости, но по-късно беше съобщено, че той потвърди, че е имало „ щети“ и обвиняват за това обстрела. Агенция ТАСС цитира официален източник, потвърждаващ срутването на язовирната стена.

Районите, които са най-застрашени от наводнения, са островите по течението на Днепър надолу по течението на Нова Каховка и голяма част от държания от Русия ляв бряг в Южен Херсон. По-ранно моделиране на подобно бедствие предполага, че град Херсон няма да поеме тежестта на наводнението, но пристанището, доковете и остров в южната част на града вероятно ще бъдат наводнени. Не е ясно колко хора ще загубят домовете си.

Може да има още два драматични странични ефекта, Запорожката атомна електроцентрала нагоре по течението може да загуби достъп до вода за охлаждане, тъй като резервоарът се оттича, и водоснабдяването на Крим също може да бъде сериозно засегнато.

Подкрепен от Москва служител в Запорожка област беше цитиран от руска информационна агенция, че все още няма „критична опасност“ за централата.

Язовирът, проект на съветската власт, е завършен през 1956 г. и е висок 30 метра, задържайки огромен резервоар от 18 милиона кубически метра вода. Намира се на около 20 мили нагоре по течението от контролирания от Украйна Херсон, но моделирането предполага, че ако се срути, наводненията ще засегнат островите в делтата на река Днепър и южния бряг, контролиран от Русия.

Зеленски предупреди миналия ноември, че Русия планира да взриви структурата от две мили и че това би причинило „мащабно бедствие“, засягащо хората, живеещи надолу по течението, рискувайки да отмие островите в делтата на Днепър и домовете в ниско разположената земя от южната страна на реката.

Взривяването на язовир може да се счита за военно престъпление, според Женевските конвенции, ако „може да причини освобождаване на опасни сили и последващи тежки загуби сред цивилното население“ и ефектите от голямо изпускане на вода върху хора и домове остават засега опасно, но несигурно.

Украинското военно разузнаване също предупреди през ноември, че Русия е извършила основните минни работи още през април 2022 г., но предупреди, че шлюзовете и опорите на язовира са били допълнително подготвени през ноември, когато украинските сили се приближиха до Херсон. „Сега всички по света трябва да действат мощно и бързо, за да предотвратят нова руска терористична атака“, каза Зеленски тогава.

Военното разузнаване на страната също каза през ноември, че „десетки украински селища, включително Херсон“ могат да бъдат засегнати от пробив и че „мащабът на екологичната катастрофа ще надхвърли границите на Украйна и ще засегне целия Черноморски регион“.

Мостът над язовира беше един от само двата пропускателни пункта над Днепър на юг от град Запорожие преди войната. Другият, пътният мост Антонивски при Херсон, беше разрушен през ноември от отстъпващите руснаци и руските снайперисти се прицелват във всеки, който се задържа на брега близо до оставащата част на моста.