София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Уволнен шеф от АПИ: Платили сме около 150 млн. лв авансово, но те са ни дадени от държавата

Управителният съвет на агенцията беше уволнен
3 мПолитика 849 Ивана Иванова

Уволнен съм по преценка на министъра на регионалното развитие – това пише в заповедта за прекратяване на договора. Това заяви инж. Иван Досев, който вече не е от управлението на АПИ. 

Късно снощи и тримата членове на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" са били уведомени, че са освободени от постовете им заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26 май 2021 г., инж. Иван Досев коментира, че агенцията е второстепенен разпоредител с бюджетни плащания.

"За да извършим тези плащания ние сме получили целеви средства, които идват от държавата. Близо150 млн. лева са платени авансово, преди да са се извършили каквито и да е било дейности", обясни той.

"Ние имаме изпълнител и това е Автомагистрали АД. Всеки, който твърди друго, да доказва", коментира той.

Той предупреди, че не може да говори в детайли за авансите, защото уговорката с телевизията за тема на интервюто била друга, но все пак успя да се сети, че министерството вероятно има предвид договора за укрепване на 74 свлачища на оща стойност от близо 500 млн. лв. с държавната фирма „Автомагистрали“.

По време на изслушванията в комисията по ревизията се разбра, че по този договор да платени аванси за над 200 млн. лв., а има само два от 74 обекта имат издадено разрешение за строеж. Към декември, 2020 г. дадените аванси по информация на „Сега“ бяха 143 млн. лв. без ДДС.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!