София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Уволнения заради коронавируса в Китай

СЗО организира международен форум за борба с епидемията

Уволнения заради коронавируса в Китай

СЗО организира международен форум за борба с епидемията

3 месецаЗдраве 50 Георги Камарашев


В Китай уволниха няколко висши държавни служители на фона на увеличаващия се брой жертви на коронавируса. За това съобщиха световните информационни агенции.

Сред отстранените е партийният секретар на Здравната комисия в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата. От избухването на епидемията, това са първите кадрови промени на толкова високо ниво.

Здравните власти обявиха, че смъртността в най-засегнатата провинция е малко над 3%. Епидемията създаде и икономически проблеми в страната. Пекин вече обмисля редица фискални политики, които да облекчат икономиката, предаде АФП.

По думите на Джоу Ли Ен, заместник-председател на Комисията на банковата и застрахователната индустрия, основната задача в момента е да се гарантира висок растеж и да се минимизират щетите от епидемията, като заедно с това се осигурят достатъчно средства за борба със заразата.
Днес и утре се провежда международен форум, посветен на борбата с коронавируса.

Конференцията е организирана от Световната здравна организация и събира на едно място водещи учени и изследователи, здравни министри и лекари. Целта е да се търсят варианти за лечение. Разработването на ваксина срещу новия щам и алтернативните методи за лечение и превенция са част от темите в дневния ред на делегатите.

Според Майкъл Райън, изпълнителен директор на Програмата за спешни здравни случаи към СЗО здравната система на Китай е изключително добра и способна да предоставя интензивно лечение на високо ниво. Като се има предвид, че между 90 и 100% от пациентите имат нужда от кислород, между 20 и 25 на сто от тях изискват интензивни грижи, още 5-10% - друг вид механично обдишване. Това е огромно изпитание за здравната система. Изключително постижение е фактът, че толкова много заразени са останали живи, казва експертът.