София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

В Италия се готви проектозакон, предвиждащ затвор за насърчаване към хранителни разстройства

Наказанието е затвор до 2 години и глоби до 60 000 евро

9 сОбщество 283 Рая Златинова

В Италия правителството е изготвило законопроект, който наказва насърчаването към хранителни разстройства като анорексия и блумия, предават световните медии.

Законопроектът, представен вчера от управляващата Партия на италианските братя (FdI), предвижда тези, които „подбуждат към изключителна слабост“, да бъдат осъдени на до 2 години затвор и глоби до 60 000 евро.

В случаите, когато жертвите са на възраст под 14 години, се предвижда да бъдат осъдени на 4 години затвор и глоба до 150 хиляди евро.

Управляващите искат да „окажат натиск“ върху онези, които насърчават заболявания като анорексия и блумия по всякакъв начин, включително и в социалните медии.

Италианската преса също така заяви, че знаменитостите в социалните медии, известни като "thinfluencers", които насърчават крайната слабост, ще бъдат наказвани. 

Сенатор Балбони съобщи, че около 4 хиляди души умират от тези заболявания годишно в страната, като по-голямата част от тях са млади хора.

Балбони твърди, че тези разстройства трябва да бъдат признати за "социална болест".

 

От друга страна законопроектът получи критики от опозицията и експерти.

Депутатът Киара Грибауди от Демократическата партия, основната опозиционна партия, реагира, като каза: „Десните се намесват в драмата с анорексията в наказателния кодекс. Но не отделят нито евро за психично здраве и подкрепа на психолог“.

Лидерът на Братята на Италия и премиер Джорджия Мелони обеща да се бори с редица поведенчески модели, навици и зависимости, които той определи като "младежки извращения" в предизборната кампания през септември.

Мелони причисли към тези "перверзии" затлъстяването, анорексията и блумията и това твърдение предизвика реакция и тогава.

След обявяването на новия законопроект, опозиционният депутат Грибауди напомни обещанието на Мелони и каза: „Десните, които говорят за младежката ерес, смятат, че могат да решат всичко с палки и белезници“.

Марейла Фасини, президент на фондация Fiocchetto Lilla, която обединява активни асоциации в областта на хранителните разстройства, също напомни, че подобни инициативи са правени в миналото.

„От време на време някой се появява и говори за престъплението подбудителство. И основният проблем винаги се забравя: неадекватни възможности за лечение, намаляващи организации за подкрепа, безкрайни списъци с чакащи“, каза Фасини.

Говорейки пред новинарския сайт Open, Фасини подчерта, че хората, които насърчават тези хранителни разстройства, също могат да страдат от тях:

"Какво е решението, което предлагаме? Вкарайте всички в затвора? Потискайте болестта с наказания?"