София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Китай пускат 5G мрежа

На 31 октомври ще бъдат въведени мобилни услуги от пето поколение

В Китай пускат 5G мрежа

На 31 октомври ще бъдат въведени мобилни услуги от пето поколение

7 месецаТехнологии 23 Боряна Райчева


В Китай пускат 5G мрежа. Трите китайски държавни телекомуникационни компании, които са и най-големите мобилни оператори в страната, обявиха на 31 октомври въвеждането на мобилни телефонни услуги от пето поколение, съобщават световни агенции.

Стартът беше даден по време на годишното експо за пощенски и телекомуникационни услуги, което бе открито днес в Пекин. С тази стъпка China Mobile, China Unicom и China Telecom правят сериозна крачка в превръщането на Пекин в технологична суперсила, и то в момент на търговско напрежение със САЩ.

Най-големият оператор China Mobile Ltd. представи мобилен пакет за 5G мрежата си от 128 йоана или 18 долара на месец. Услугата се предлага в 50 града, сред които Пекин, Гуанджоу, Ханджоу, Шанхай и Шънчжън. Условията на другите две компании са в същите рамки.

Трите компании обявиха на своите уебсайтове и онлайн портали, че 5G мобилните планове вече са достъпни, което позволява на китайските потребители да използват ултрабързата мобилна услуга още днес, уточнява Bloomoberg. До края на годината в Китай ще бъдат изградени общо 130 000 базови станции, които да поддържат услугите от пето поколение, с тях ще се осигури покритие на основните мегаполиси в страната.

Китайският заместник-министър на информационните технологии Чън Джаосюн каза, че Пекин ще увеличава покритието на услугите, и до края на 2020г. ще се стреми към национална 5G мрежа.