София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

ВАС ще гледа делото за Указанията на ЦИК за видеонаблюдението на изборите

Вижте подробностите


Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени определение от 23 декември 2022 г. по административно дело на тричленен състав на ВАС и връща делото за продължаване на съдопроизводствените действия. С него тричленният състав на ВАС е оставил без разглеждане касационните жалби на Комисията за защита на личните данни и ЦИК против решение на Административен съд София – град, с което бе разрешено видеонаблюдението по време на изборите.

Делото пред първоинстанционния съд касае отменени съвместно издадените Указания относно обработването и защитата на личните данни, приети от КЗДЛ и от ЦИК. С тях се въведе забраната за излъчване на живо в изборния процес. В тях се казваше, че "средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика" могат да снимат в помещението.

"Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес".

Петчленният състав приема, че в противоречие с данните по делото тричленният състав на ВАС е извел правен извод, че ЦИК и КЗЛД нямат правен интерес да оспорват неблагоприятното за тях съдебно решение.