София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Външно министерство се оправдава за подмяната на членове в СИК в чужбина (ВИДЕО)

По-рано стана известно, че подменят членове на СИК в чужбина с партийни кандидатури от у нас
19 мПолитика 1989

Законът изисква 16 дни преди изборите (в случая това се пада на 18-и март) министърът на външните работи да направи своите предложения за по един член в секционна избирателна комисия, който да бъде представител на министъра. Това коментираха постоянният секретар Министерството на външните работи Иван Кондов и главният секретар Калин Анастасов, които са съответно председател и заместник-председател на работната група „Избори“ във ведомството.

Съгласно решение на Централната избирателна комисия общата численост на секционните избирателни комисии зад граница е 2507 души. Още около 160 души ще бъдат командировани оттук, а други 140 зад граница също ще вземат участие", съобщи главният секретар Калин Анастасов.

"Няма държава, която да ни е отказала провеждане на изборите. Има държави, в които не ни е разрешено да разкрием секции извън нашето представителство, какъвто е случаят в Прага", поясни още Анастасов.

След сигнали от Кипър за членове на секционни избирателни комисии „парашутисти“, такива идват и от Бавария, Германия. В град Фюрт и петимата членове на СИК от българската общност там не са одобрени от Централната избирателна комисия, а на тяхно място ще има командировани от България представители, за които се знае, че са партийни кандидатури. Това предизвика отглас сред местната общност на сънародниците ни както във Фюрт, така и в Нюрнберг.

По-рано жалба до Върховния административен съд подадоха формации, които ще участват в парламентарните избори. Жалбата е във връзка с ограничението членовете на секционните избирателни комисии в чужбина да са до трима. Малкият брой членове на СИК е предпоставка да се увеличат опашките и съответно в епидемична ситуация да се струпат много хора.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!