София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

ВОЙНАТА СРЕЩУ НЕВИДИМИЯ ВРАГ: КАК КИТАЙ ПОБЕДИ КОРОНАВИРУСА (ВИДЕО)

Какво може да научи светът?

пропускане
3 месецаПолитика 3157 Мирослав Митков

Епидемията от новия коронавирус до голяма степен е контролирана в Китай. Към настоящия момент има малък брой нови случаи, които предимно са внесени от чужбина. Активните случаи към момента са 298 и голяма част от тях също са внесени. Сега най-голeмият риск, пред който е изправен Китай е разпространението на пандемията заради внесени от чужбина случаи, затова Китай въвeжда строги разпоредби за наблюдение и карантина до Китай. Това каза специално за телевизия "Евроком" посланикът на Китайската народна република у нас Н. Пр. Дун Сяодзюн.

ПОЯВАТА НА ВИРУСА
Искам да подчертая, че Китай е първата страна, която докладва за случай с инфекция на коронавирус, но според последните новини в някои други страни вирусът е открит по-рано. 

УСПЕХЪТ НА КИТАЙ
Китай се справи с кризата много добре. В рамките на около 1 месец ограничи разпространението на епидемията. За около 2 месеца дневният брой на новите случаи се сведе до единични цифри. В рамките на около 3 месеца Китай постигна решаващите успехи в борбата срещу епидемията в град Ухан, където беше огнището на COVID-19.

УРОЦИТЕ ОТ КИТАЙ

  1. Изградихме система за ефективно командване. Правителството наложи национална мобилизация и цялостно разгръщане. Местните сектори поемат своите отговорности, сътрудничат си и се координират.
  2. Изградихме система за превенция и контрол, включваща всички граждани. Прилагаме този принцип за ранното откриване, докладване, изолация и ранно лечение, за да се намали до голяма степен разпространението на епидемията.
  3. Спасяваме на всяка цена живота на обикновените хора. Пациентите с тежки симптоми ги лекуват най-добрите лекари и с най-доброто оборудване с цел намаляване на смъртността. Лечението на пациенти с тежки симптоми започва най-рано с цел по-бързо възстановяване. Лечението в Китай е безплатно.

Практиката се е доказала и ще продължи да се доказва, че нашите постижения за борбата с новия коронавирус ще издържат теста на времето и историята.

ВЛИЯНИЕТО НА COVID-19 ВЪРХУ КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА
"Китай постепенно и организирано се връща към нормалния живот и производство, за да сведе до минимум въздействието на епидемията върху икономическото и социалното развитие на страната. Икономиката в Китай все още върви много добре. През 2020 г. БВП е нараснал с 2.3 % и е достигнал 14.7 трилиона щатски долара. Китай се превърна в единствената голяма икономика в света, която реализира положителен растеж".

КИТАЙСКАТА ВАКСИНА
"Двете китайски ваксини в настоящия момент се използват в Китай. И двете вече са в последен етап от оценката на СЗО за разрешаване за употреба. Данните на СЗО показват за безопасността и ефикасността на двете китайски ваксини. Те са в съответствие на изискванията на Световната здравна организация.

Повече от 60 страни по света са разрешили употребата на китайките ваксини. Също така лидерите на някои страни са ваксинирани с китайските ваксини. Всичко това показва високото признание на международната общност и качеството на китайските ваксини.
Според българските разпоредби всички внесени в България ваксини трябва да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата. ЕМА все още не е одобрила китайските ваксини".

ИЗПОЛЗВА ЛИ СЕ COVID-19 ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?
"Има някои политици, които използват епидемията като инструмент да стигматизират Китай и да прехвърлят отговорността си за лошото справяне с пандемията. Някои страни прокламират лъжите, че Китай е виновен за появата на новия коронавирус и че Китай крие истините.
Според нас вирусите са общ враг на човечеството. Фалшивите новини също са общ враг на човечеството.

Коронавирусът все още се разпространява глобално и светът е в труден момент, което изисква глобална солидарност и сътрудничество, вместо стигматизация и политизиране на въпросите, свързани с COVID-19.

Китай винаги практикува концепцията за изграждане на общност за споделена съдба за човечеството чрез практическите си действия. Ние сме готови да продължим да укрепваме сътрудничеството с другите страни в борбата срещу епидемията, за пълна победа над епидемията и за най-бързото възстановяване на световната икономика".

ПОСЛАНИЕТО ОТ КИТАЙ
Всички ние трябва да се подкрепяме, да си помагаме, да работим заедно, за да преодолеем всички трудности. Много ми харесва българската поговорка "сговорна дружина планина повдига".