София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Втората инстанция решава за Иванчева, Петрова и Дюлгеров

Първоинстанционният съд им наложи 20, 15 и 12 години затвор

Втората инстанция решава за Иванчева, Петрова и Дюлгеров

Първоинстанционният съд им наложи 20, 15 и 12 години затвор

2 сПравосъдие 1061 Златина Петкова


Второинстанционният съд решава днес съдбата на бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и предшественикът й Петко Дюлгеров. В рамките на съдебното заседание на Апелативния специализиран наказателен съд следва да бъде произнесена присъдата на тримата.

Припомняме, че на предишното заседание прокуратурата поиска още по-тежки наказания за  тях, като според нея те трябва да носят отговорност не само за искане на подкуп, каквото беше решението на първоинстанционния съд, а и за получаване на такъв.

На първа инстанция тримата получиха съответно 20, 15 и 12 години затвор по обвинение, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Колко по-тежки трябва да са наказанията на тримата прокурорът Тихомир Стоев не каза, а остави преценката на съдебния състав.

Преди да вземе думата за финалната си пледоария прокурор Стоев поиска да се провери как е избран съставът, който чете първите осъдителни присъди. Той посочи като основание за това наличие на медийни публикации, в които Иванчева и Петрова изразяват съмнение за правилното функциониране на системата за случайно разпределение на делата. Въпреки несъгласието на подсъдими и адвокати, съдия Георги Ушев даде почивка, за да получи необходимата справка. 

Днес предстоят финалните пледоарии и на останалите страни в процеса и последната дума на тримата подсъдими.