София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Втората инстанция решава за Иванчева, Петрова и Дюлгеров

Първоинстанционният съд им наложи 20, 15 и 12 години затвор

Второинстанционният съд решава днес съдбата на бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и предшественикът й Петко Дюлгеров. В рамките на съдебното заседание на Апелативния специализиран наказателен съд следва да бъде произнесена присъдата на тримата.

Припомняме, че на предишното заседание прокуратурата поиска още по-тежки наказания за  тях, като според нея те трябва да носят отговорност не само за искане на подкуп, каквото беше решението на първоинстанционния съд, а и за получаване на такъв.

На първа инстанция тримата получиха съответно 20, 15 и 12 години затвор по обвинение, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Колко по-тежки трябва да са наказанията на тримата прокурорът Тихомир Стоев не каза, а остави преценката на съдебния състав.

Преди да вземе думата за финалната си пледоария прокурор Стоев поиска да се провери как е избран съставът, който чете първите осъдителни присъди. Той посочи като основание за това наличие на медийни публикации, в които Иванчева и Петрова изразяват съмнение за правилното функциониране на системата за случайно разпределение на делата. Въпреки несъгласието на подсъдими и адвокати, съдия Георги Ушев даде почивка, за да получи необходимата справка. 

Днес предстоят финалните пледоарии и на останалите страни в процеса и последната дума на тримата подсъдими.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!