София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

ВЗГЛЯД.РУ: САЩ удариха "русофобите" и "русофилите" в България

Във връзка с наложените от финансовото министерство на САЩ санкции
31 сПолитика 617

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу няколко знакови фигури в българската политика. Сега активите им ще бъдат замразени и сделките с тях ще се превърнат в криминално престъпление за американците. Най-интересното не е, че сред тези фигури има и такива, които се наричат ​​„руски агенти“. И това, че Вашингтон също нанесе удар в основата на русофобския, корумпиран и ... проамерикански режим в България.

Свикнали сме САЩ да налагат санкции срещу длъжностни лица и политици в Русия, Беларус, Венецуела и в краен случай - Украйна, ако говорим за обкръжението на бившия президент Виктор Янукович или рускоезичната опозиция. Но този път, използвайки добре познатия закон на Магнитски, американците наложиха ограничения на трима българи и 64 свързани организации, включително софийския баскетболен клуб ЦСКА.

Ето имената на това трио: бизнесменът Васил Божков, бившият депутат Делян Пеевски и член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Официалните регалии, меко казано, не са впечатляващи, но първите две са известни на всички в България - и хората не харесват и двамата.

Що се отнася до третия, Желязков, "братята" сега публикуват десетки статии под типичното заглавие "Кой е Желязков?" и стигат до извода, че това е "лейтенантът на Пеевски". След като работи в българските специални служби в продължение на 20 години - от 1981 до 2001 г., той е уволнен от Националната служба за сигурност за "нелоялност" и "корупция", след което прави кариера в енергийни корпорации и, както се смята, става „връзка“ между Пеевски, от една страна, и силите за сигурност и горивно-енергийния комплекс, от друга.

Ще се върнем към Пеевски и останалите, но веднага ще подчертаем, че Държавният департамент на САЩ знаеше за всички тези противоречиви личности и техните противоречиви действия в продължение на едно и половина до две десетилетия и едва сега започна да се меси. Или с други думи, три седмици след като е принуден да подаде оставка Бойко Борисов - русофоб, лоялен васал на САЩ и дългогодишен министър-председател на България.

Партията му ГЕРБ отново спечели изборите през април, буквално побеждавайки социалистическата опозиция, за която се смята, че е лоялна към Русия, но не успя да събере коалиция в парламента. Възползвайки се от това, в средата на май българският президент Румен Радев (друг „условно проруски“ политик) с очевидно удоволствие отстрани омразния Борисов от поста и назначи нови избори за юли.

Преди няколко дни Радев уволни шефа на българската служба за контраразузнаване ДАНС за "накърняване на престижа на службата". ГЕРБ без колебание заяви, че по този начин президентът отмъщава за разкриването на „руската шпионска мрежа“ в България (което допълнително влошава и без това изключително напрегнатите отношения между Москва и София).

Дали има някаква връзка между тези събития и санкциите на САЩ, не знаем, но американците не признават това. Със сигурност има - поне някои, но трябва да разберете, че сега Вашингтон няма от какво да се оплаква, тъй като бригаден генерал Стефан Янев, бивш военен аташе в САЩ, който впоследствие беше препоръчан от американците на София да бъде назначен за отговорни постове в Министерството на отбраната, стана временен министър-председател на България.

В същото време Вашингтон със санкциите си не помага на Борисов - „неговият малък човек“, но го удавя, за което свидетелства присъствието на Делян Пеевски в санкционния списък.

За да опиша накратко този бизнесмен, тези думи са „олигарх“ и „медиен магнат“. Той контролира 80% от вестниците в страната и няколко големи телевизионни канала. Наличието на такава империя е една от причините партията на Борисов да печели избори пет пъти (строго погледнато, всички парламентарни избори, в които участва), а самият Борисов успя да остане на власт толкова дълго, въпреки многобройните корупционни скандали.

През това време България се превърна в държава с, според международните правозащитни организации, най-ниското ниво на свобода на печата сред всички страни от ЕС.

Българите вярват, че Борисов и Пеевски са една „банда на лейка“, но за да разбереш това, не е нужно да си българин. И третият в техния триумвират е друг олигарх - лидерът на официално опозиционната партия Движение за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, която натрупва гласовете на турското малцинство в страната. Пеевски също е принадлежал към ДПС, дори е бил заместник-председател.

Два пъти българският народ се бунтува срещу Пеевски. За първи път - през 2007 г., когато партия ГЕРБ спечели първите си избори и назначи олигарха на шефа на Държавната агенция за национална сигурност. Под натиска на уличните протести това решение беше отменено.

През 2020 г. избухна пълномащабна политическа конфронтация, която започна с факта, че охраната на Доган изгони няколко активисти от държавния плаж, в непосредствена близост до имението на турския олигарх. Тази конфронтация включваше многодневни и многохилядни шествия, опит за организиране на денонощен "Майдан", щурм на парламента, насилствено разпръскване на протести, громки наказателни дела. Основното искане на протестиращите беше оставката на Борисов и отстраняването от власт на двама "сиви кардинали" - Доган и Пеевски.

Сред онези политици, които застанаха на страната на протестиращите имаше социалисти и президента Радев, тоест на българския "Майдан", грубо казано, нашите хора стояха там. Един от нейните активни, но отсъстващи участници беше бизнесменът Васил Божков - третият участник в санкционния списък на САЩ. В „дореволюционната“ България от 2020 г. срещу него беше образувано наказателно дело, след което Божков избяга в ОАЕ, оттам обвини властите в дългосрочен рекет, обеща да сложи край на диктатурата на Борисов и обяви създаването на неговата партия. Сега той се счита за кандидат за българския парламент.

 

Така в един кратък списък американците обединиха двама души, които не само принадлежат към противоположни политически лагери, но и се мразят.

Божков е по-богат от Пеевски. Предполага се, че той е най-богатият като цяло в България и е спечелил своето милиардно богатство "от нулата" през деветдесетте години. Етапите на този дълъг път са подходящи: първо, бюра за валута, след това казина, след това банки и покупка на фирми за строителство на пътища, което отваря достъп на Божков до разпределението на бюджетните средства.

В съзнанието на американците Божков е „гангстер“ и една от ключовите фигури в организираната престъпност в България. В този случай на американците може да се вярва независимо от спецификата на личността и кариерата на Божков. Такива определения се съдържаха в известната работна кореспонденция на Държавния департамент, първо хакнати и след това публикувани в WikiLeaks в огромен набор от други документи.

Тоест това не е черен PR, а имидж. Но, въпреки че Божков дълго време беше смятан за „мафиоз“ (и обикновените българи, трябва да кажа, основно се съгласяват с американците), някои действия бяха предприети срещу него едва сега, но какви. С лека ръка на Вашингтон „гангстерът“ изведнъж се превърна в руски агент, който „подкупва държавни служители“, за да организира „канал за въздействие върху българските чиновници от руските политически лидери“.

В тази връзка припомням скандала, иницииран от българския националист Валери Симеонов, разярен русофоб (който между другото не винаги е типичен за българските националисти) и един от политическите партньори на Борисов. Например, той обвини патриарх Кирил във факта, че главата на Руската православна църква някога е бил „второстепенен агент на КГБ“, а шефът на СВР Сергей Наришкин, че се опитва да освободи Божков.

Когато милиардерът избяга в Дубай, той беше арестуван там по искане на София. И малко след това руска делегация начело с Наришкин посети ОАЕ. Симеонов свързва тези събития и мълчи за източниците на такава дълбока информация.

Фактът за срещата на Наришкин с министър-председателя на Обединените арабски емирства Мохамед бин Рашид ал-Мактум не се отрича в SVR, но съдбата на Божков е категорично отхвърлена като предмет на преговори. И изявленията на Симеонов бяха оценени там като част от „мащабна кампания за дискредитиране на политически и обществени фигури, които се застъпват за установяването на добросъседски отношения с Русия“.

„В резултат на нашето разследване беше установено, че основният източник на тази„ сензационна “информация е представител на българските специални служби в една от страните от региона, контролиран и насърчаван от американците, които насочват работата му Руски интереси “, подчерта SVR.

 

Както и да е, ако руското разузнаване използва някакви "канали за влияние" в България, това е неговата работа. Американците не презират нито един канал за същата цел. Имиджът на черногорския президент Джуканович едва ли е по-добър от този на олигарха Божков (а етикетите са приблизително еднакви - корупция, организирани престъпни групи, контрабанда), а в „страните от третия свят“ клиентелата на САЩ понякога е откровени терористи и тарикати, само Сирия си струва нещо.

Но друго обяснение изглежда по-вероятно: Съединените щати решиха да възстановят някакъв ред на своята територия и в същото време с обичайното си движение "бляскаха" Москва, директно я свързвайки с одиозния олигарх и замествайки проруските сили в България в навечерието на нови избори.

Що се отнася до Пеевски, той е предимно търговец на влияние, а не американска пионка, тоест в някои ситуации той може да бъде съюзник, а в други - конкурент. В същото време администрацията на Байдън (съвсем вероятно, след консултации с Брюксел), очевидно иска да се разграничи от Борисов - твърде токсичен характер, който отдавна не се харесва на Запада, въпреки твърдите му проевропейски, проамерикански и антируска ориентация.

Вярно, все още не е много ясно с кого Западът иска да замени Борисов в мафиотската структура на българското правителство. И какво повече има в тези санкции: преразпределение на фигури или наивен опит да се направи българският корумпиран режим малко по-малко корумпиран, защото през последните години срастването на престъпността и властта в страната придоби наистина срамни мащаби.

Дори да е последното, така или иначе българите не са за завиждане. Спомням си нещо подобно - „цивилизована държава без олигарси и корупция "- същите американци се опитаха да построят Украйна. Влоши се и ще се влошава.

Източник: Vz.ru

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!