София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Wall Street Journal публикува проект на споразумение между Русия и Украйна от април 2022 г

Документът, който изданието анализира, е с дата 15 април 2022 г

1 месецВойна 3

Wall Street Journal публикува в петък проект за мирно споразумение между Русия и Украйна, който беше обсъден през април 2022 г. - след преговори между руската и украинската делегация, които се проведоха в края на март в Истанбул.
Документът, който изданието анализира, е с дата 15 април 2022 г., тоест след посещението в Киев на тогавашния британски премиер Борис Джонсън, когото руските власти обвиниха в нарушаване на споразуменията.
Проектът по-специално включва ангажимент на Украйна да се откаже от стремежите си да се присъедини към НАТО и да запази неутрален статут. В същото време документът не съдържа забрана за присъединяване на Украйна към ЕС.
В текста се говори и за съкращаване на украинската армия до определен размер, но страните имаха различни виждания за колко. Русия настояваше за нейната численост от 85 хиляди военнослужещи, 342 танка, 519 артилерийски оръдия, Украйна се съгласи на 250 хиляди военнослужещи, 800 танка и 1900 артилерийски оръдия.
Имаше и забрана за разполагане на чуждестранен военен персонал и оръжия, включително ракети, в Украйна.
Документът също така предвиждаше запазването на анексирания Крим под контрола на Русия, без официален отказ от суверенитета над него от Украйна. Бъдещето на части от Донецка и Луганска област, които до 24 февруари 2022 г. бяха под руски контрол, трябваше да бъде определено по време на преговори между президентите на двете страни. В документа не се говори за статута на други територии, окупирани от Русия - по-рано многократно се посочваше, че той предвижда изтегляне на руските войски оттам и връщане на териториите под контрола на Украйна.
Русия изложи редица други искания, с които Украйна не се съгласи. Ставаше дума за разширяване на официалната употреба на руския език в Украйна, за отказ от разследвания на предполагаеми военни престъпления в Украйна и за премахване на всички санкции. Киев също не се съгласи някоя от страните-гаранти на сигурността на Украйна (което трябваше да включва и Русия) да има право на вето: Киев смяташе, че това може да даде на Русия свобода за нова агресия в бъдеще.
Според WSJ преговорите са продължили до юни 2022 г. и са спрени по инициатива на Украйна. По-рано Москва твърдеше, че преговорите са приключили през април.
Коментирайки публикацията, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва не би искала документът да бъде публично достояние и че сега, ако мирните преговори се възобновят, условията на Русия ще бъдат различни - тъй като оттогава тя обяви анексирането на четири украински области. Украинските власти не коментираха публикацията.
И двете страни по-рано признаха, че условията на възможно мирно споразумение са били обсъждани в Истанбул и известно време след преговорите в Истанбул. Руските власти обвиниха Украйна и нейните западни съюзници, особено Великобритания, в нарушаване на споразуменията. През ноември миналата година ръководителят на украинската делегация Давид Арахамия каза в интервю за телевизионния канал 1+1, че основното искане на Москва е неутралитетът на Украйна. Според Арахамия украинската страна е отказала споразумението по две причини. Първо, за това беше необходимо да се промени конституцията на страната, тъй като тя закрепи желанието на Украйна да се присъедини към НАТО. Второ, има липса на доверие в руската страна, че ще изпълни споразумението - „това може да стане само ако има гаранции за сигурност“.
Арахамия също така добави, че британският премиер Борис Джонсън, който пристигна в Киев по това време, посъветва Украйна да не подписва нищо и „просто да се бори“. И той, и самият Джонсън обаче отхвърлиха руската интерпретация, заявявайки, че не става въпрос за никакви инструкции, а решението за прекъсване на преговорите е взето от самите украински власти.
Руските войски след кръг от преговори в Истанбул в края на март миналата година бяха изтеглени от Киев и Северна Украйна. Руската страна тълкува това като жест на добра воля. Атаката срещу Киев беше спряла, когато войските бяха изтеглени.
Преговорите на практика бяха спрени до лятото на 2022 г. През ноември 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски представи план от десет точки, известен като „формулата на мира“. По-специално в него се посочва, че всякакви преговори с Москва могат да започнат едва след като тя върне всички окупирани територии, включително анексирания Крим, и изтеглянето на войските от всички региони, които е окупирала. Личните преговори с Владимир Путин също са забранени в Украйна с президентски указ.