София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Явор Гечев: Всеки кмет ще получава пълната информация за сечите по места

Това се урежда с подписано днес споразумение с Националното сдружение на кметовете на кметства

28 сПолитика 278 Николай Парашкевов

"Всеки кмет в България ще получава в рамките на три дни след разрешителното на каквато и да е сеч в държавата пълната информация за сечището, това се урежда с подписаното днес споразумение с Националното сдружение на кметовете на кметства", това заяви министърът на земеделието Явор Гечев при откриването на 17-ия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни.

Това съобщиха от пресцентъра  на Министерството на земеделието и горите (МЗХГ).

„В момента при дърводобив кметовете на населени места не знаят къде се извършват сечите и дали са законни. Така на практика осигуряваме пълна прозрачност какво се сече, колко е законно, с каква интензивност и се гарантира запазването на българската природа“, допълни Явор Гечев при подписването на тристранното споразумение между Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по горите и Националното сдружение на кметовете на кметства в България.

Кметът на Калофер Румен Стоянов и председател на Националното сдружение на кметовете на кметства в България, че в момента кметовете нямат информация за определените терени за сеч и количествата дървесина, а тази промяна е чакана от години. 

По повод провеждането на 17-ия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни министър Явор Гечев изтъкна значението на българските традиционни автохтонни породи и тяхната продуктивност и посочи, че сме длъжни да запазим този ценен генофонд.

„Тези породи са уникално богатство, чрез тях съхраняваме традициите и запазваме заетостта в селските райони“, каза в заключение аграрният министър.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!