София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Заев търси помощ от България и Стефан Янев за справяне с пожарите в Северна Македония

Стево Пендаровски от своя страна е разговарял по темата с Румен Радев
23 сОбщество 873 Николай Парашкевов

Премиерът на РС Македония Зоран Заев е обсъдил с министър-председателя на България Стефан Янев своевременните действия за справянето с горските пожари в страната, съобщава БГНЕС.

Пред журналисти той припомни, че президентът Стево Пендаровски е разговарял и с българския държавен глава относно помощта, която България може да окаже при гасенето на пожарите.

Късно снощи Пендаровски е имал дискусия с президента Румен Радев във връзка с многобройните стихии в страната и възможността от наша страна да се изпратят противопожарни екипи в най-кратък срок.

"Късно вечерта проведох телефонен разговор с президента на България Румен Радев. Договорихме се във възможно най-кратки срокове България да изпрати противопожарни екипи, които да помогнат на нашите при гасенето на пожарите", написа Пендаровски в страницата си във Фейсбук.

На 2 август следобед от Центъра за управление на кризи на РС Македония съобщиха, че на територията на страната са избухнали няколко пожара, като има изгорели къщи и селскостопански постройки.

Най-сериозно е засегнат град Кочани, където огънят е достигнал до жилищни сгради. Съобщава се за повредени къщи и автомобили, а няколко жители на града са потърсили лекарска помощ заради затруднено дишане. Местното население е включено в локализирането на пожарите, а с цел превенция е изключено електроподаването към западната част на града.

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски съобщи по-рано, че в гасенето на пожарите участва и армията.

През нощта на терен ще се следи ситуацията и ще бъдат ангажирани допълнителни сили, както и средства за справяне с положението и оказване помощ на населението навсякъде, където има необходимост.

Поради липса на техническа възможност да летят през нощта, военните хеликоптери ще се включат в операцията в ранните утринни часове, уточни македонският държавен глава.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!