Зам.-министър на културата и екипът му – пред празна зала в НДК

Слаб интерес към общественото обсъждане на Стратегията за развитието на културата 2019 – 2029 г.

7 месецаКултура 15

Изключително слаб интерес предизвика третото обществено обсъждане по Стратегията за развитието на културата в периода 2019 - 2029 г., организирано от Министерството на културата.

За началото на дебата в НДК дойде само заместник-министърът на културата Румен Димитров и общо не повече от двайсетина експерти заедно с тези от ведомството, информира БГНЕС.

Стратегията от 100 страници е разработена от 150 души. Тя включва промени в законодателството, мерки за децентрализация в сектора, равнопоставеност на частни, държавни и общински институции, възможности за културен туризъм.

„Стратегията доразвива политиката на министерството да осигурява възможности за развитие на различните сектори на проектен принцип, на все по-добро финансиране и дофинансиране на сектора“, коментира зам.-министърът Румен Димитров.

Според него „парите винаги не стигат“. Но имало е „видимо увеличение всяка година на бюджета на министерството и на целия сектор „Култура“.
Румен Димитров отказа да се ангажира с конкретни цифри за развитието на културата в следващите години.

„Правителството си дава сметка, а и председателството на ЕС доказа, че културата е приоритетен сектор, а и Европа си дава сметка. В тази връзка сме умерени оптимисти за бюджетирането в нашия сектор“, каза той.

ОЩЕ ОТ Култура

Почина британският комик Тери Джоунс

Актьорът е починал след дълга битка с рядка форма на деменция

4 дниКултура

125 години Гео Милев и човекът преди всичко

Представиха изложба за живота и творчеството на поета

12 дниКултура

125 г. от рождението на Гео Милев

Той остава в българската история като гениален поет и литературен критик

12 дниКултура