София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Жозеп Борел призова за "изграждане на мостове" между ЕС и Турция

Това сподели той в своя блог, посветен на външната политика на ЕС
47 мПолитика 181 Надя Кехайова

Във вторник върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност  Жозеп Борел призова за "изграждане на мостове" между Европейския съюз и Турция.

В блога си, посветен на външната политика на ЕС, той написа, че "ЕС има стратегически интерес от развитието на кооперативни и взаимноизгодни отношения с Турция".

Относно напрежението от миналата година в Източното Средиземноморие, той заяви, че "ситуацията остава деликатна, но ЕС приветства тези предстоящи развития и жестове от страна на Турция и отговори, като протегна ръка".

По време на виртуална среща на върха миналата седмица лидерите на ЕС обсъдиха доклад за бъдещето на отношенията между Турция и ЕС, изготвен Европейската комисия и Борел. Те решиха да продължат преговорите по конструктивен дневен ред.

Борел наблегна, че икономиката е една от най-важните области на сътрудничество, тъй като износът на Турция за ЕС възлиза на 69,8 милиарда евро (81,8 милиарда долара), а страната получава 58,5 милиарда евро от своите преки чуждестранни инвестиции от страни от ЕС.

В същото време той призна, че ЕС и Турция имат напрежение по четири основни въпроса, а именно - Източното Средиземноморие, Кипърският въпрос, регионалните конфликти като Либия и Сирия и демократичните стандарти, като се аргументира, че "Старите спорове дълбоко засягат интересите на сигурността на Европейския съюз и вече не могат да се разглеждат само като двустранни въпроси между Турция и някои държави-членки".

Турция се противопостави на усилията на Гърция да превърне спора за морските граници в спор с ЕС. Относно това Борел заяви, че „демократичните стандарти остават ключов елемент не само за ЕС, но и за хората в Турция". Той призова, че е "Време е да се преодолеят разликите по конструктивен начин и "да се изгради този мост" и добави: "Вярвам, че можем да направим това."

По отношение на възможността за присъединяване на Турция към ЕС, той Борел изказа мнение, че "Турция е важна регионална сила и нейната историческа съдба може да бъде да се присъедини към останалата част от Европа в уникалния мирен проект, който изграждаме под знамето на Европейския съюз".

Следващият вторник председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен и председател на Европейския съвет - Шарл Мишел ще посетят Турция следващия вторник, за да обсъдят с турския президент - Реджеп Ердоган бъдещето на връзките между Турция и ЕС.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!