София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Зрелищни танци на карнавала в Рио

Парадът е състезание между различните школи
пропускане
1 годинаРазвлечение 1356 Боряна Райчева

Карнавалът в Рио де Жанейро е в разгара си. Традиционните школи по самба дефилираха с пищни костюми и зрелищни танци.

Парадът е не само шоу, но и ожесточено състезание между различните школи. Съдиите оценяват представянето им като хореография, атмосфера, организация и певчески умения.

Вчера буря и проливен дъжд, излял се над Рио де Жанейро и наводнил части на града, попречи за кратко на началото на парада на школите по самба на карнавала в бразилския мегаполис.

Шоуто започна с 45 минути закъснение. Първи на самбодрома преминаха представителите на школата по самба Империо Серано. Школите дефилират по булевард Маркес де Сапукаи, на който участък от 700 метра е обособен като самбодром. След четиричасовия дъжд самбодромът се беше превърнал в река. Когато започна парадът на седемте школи по самба от специалната група или така наречения "каймак на каймака на школите по самба", въпреки че дъждът беше спрял, самбодромът все още беше прогизнал.

Седемте школи дефилират с величествени платформи, внушителни костюми и оглушителните перкусии. Някои от школите отбелязват 70-годишно съществуване, а други представят върху платформите си скритото лице на бразилската история - цветнокожи и индианци, които често пъти отсъстват от учебниците.

Редица костюми на участници в шествия са свързани с корупционни скандали. Студентът Винисиус Алвис бе облечен от главата до петите в оранжево, като на главата си носеше лента, украсена с фалшиви банкноти и резени портокал. Той определи карнавалът като време за протест, който позволява да изразиш мнението си без лимити.

Карнавалът ще продължи до 9 март и се очаква да привлече стотици хиляди туристи от цял свят.