София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Белгия победи, но не убеди - Канада надигра тотално "червените дяволи"

Миши Батшуай герой за "червените дяволи" срещу "кленовите листа"

1 годинаФутбол 1 Симеон Кисьов

Белгия се измъчи и успя да излъже трудно Канада с 1:0 на старта в група F от Световното първенство в Катар. Миши Батшуай (44) вкара единствения гол и се превърна в герой за "червените дяволи", докато Алфонсо Дейвис пропусна дузпа за "кленовите листа" в началото. В другия мач от групата по-рано през деня Мароко и Хърватия направиха нулево реми.

През първата част канадците, чиято врата бе пазена от бившия футболист на Лудогорец Милан Борян, бяха далеч по-активни и пропуснаха един куп положения и дузпа, а белгийците изчакаха своя момент и поведоха с гол на Миши Батшуай малко преди прибирането в съблекалните за почивка.

Двубоят започна с точен удар за белгийците на Миши Батшуаи и спасяване на Милан Броян, но след това канадците ги притиснаха и в 9-ата минута получиха дузпа след намесата на ВАР. След центриране от корнер Тейджон Бюканън отправи удар и топката бе отбита с ръка от Яник Караско в наказателното поле на Белгия. Главният рефер на двубоя Джани Зиказве отсъди дузпа след преглеждане на ситуацията, но голямата звезда на "кленовите листа" Алфонсо Дейвис прати топката в десния ъгъл на вратата и Тибо Куртоа спаси удара му от бялата точка.

В 16-ата минута Джуниър Хойлет бе изведен зад гърба на защитата на Белгия и шутира, а топката премина покрай десния страничен стълб. Седем минути по-късно Еден Азар проби по десния фланг, след което комбинира с Юри Тилеманс, който отклони за Миши Батшуаи. Нападателят успя да шутира в наказателното поле, но Камал Милър внимаваше и блокира изстрела му.

Стивън Еустакийо отклони за Джонатан Давид в 31-ата минута и Алдервейрелд блокира удара на нападателя от точката на дузпата, а секунди след това Куртоа боксира топката след бомбен шут на Алистър Джонстън. В 38-ата минута Ричи Ларея падна в наказателното поле след съприкосновение с Аксел Витсел, но ВАР прецени, че няма дузпа.

Белгийците изчакаха своя миг и в 44-ата минута Миши Батшуай ги изведе напред в резултата, след като овладя дълго подаване от Алдервейрелд и преодоля Милан Борян за 1:0. Канадците се опитаха да отвърнат веднага, но в добавеното време Стивън Еустакийо не успя да намери целта от изгодна позиция.

След почивката Канада се опитваше да натиска и обстрелваше вратата на Куртоа отвсякъде, докато белгийците разчитаха на контраатаки. Джонатан Дейвид изпрати 18-ия удар към вратата на Куртоа, но покрай гредата, а след това и Еустакийо не затрудни белгийския страж.

В 68-ата минута Батшуай проби страхотно между няколко футболиста на Канада, но не успя да нанесе удар към Милан Борян. Темпото определено спадна, а ситуациите пред вратата на "червените дяволи" намаляха. Все пак в 71-ата минута Бюканан излъга няколко футболист на Белгия, но накрая не успя да намери съотборник, който да завърши атаката. Девет минути по-късно Кайл Лерин отправи точен удар с глава и Куртоа спаси с вещина.