София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макс Верстапен спечели Гран При на Щирия

Верстапен с нова крачка към титлата, нареди се до легендарни пилоти

3 годиниМоторни 1 Симеон Кисьов

Макс Верстапен с Ред Бул направи поредна важна крачка към титлата във Формула 1, след като спечели Гран При на Щирия и увеличи на 18 точки преднината си пред Люис Хамилтън.

Това е втора поредна победа за нидерландския пилот в шампионата и четвърта последователна за тима му. За първи път в кариерата си Верстапен печели две поредни състезания, а с 14-ия успех в кариерата си той се изравни с легендарните Греъм Хил, Джак Брабам и Емерсон Фитипалди.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън с Мерцедес по никакъв начин не успя да се противопостави на Верстапен и се задоволи с втората позиция, изоставайки на повече от 35 секунди зад победителя.

На трето място завърши съотборникът на Хамилтън – финландецът Валтери Ботас. Интересното е, че само Верстапен задмина почти всички по трасето с поне една обиколка, а изключения бяха Хамилтън, Ботас и съотборникът му в Ред Бул Серхио Перес.

Следващото състезание в календара на Формула 1 ще се проведе след седмица и ще остане на „Ред Бул Ринг“, но стартът ще бъде с името Гран При на Австрия.

Макс Верстапен е лидер във временното класиране на шампионата със 156 точки. Втори е Люис Хамилтън със 138. На трета позиция е Серхио Перес с 96 т., само на 10 пред Ландо Норис от Макларън. Валтери Ботас е пети със 74.