София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цвети отпадна от US Open, но спечели сърцата на цяла България

Българката допусна обрат и загуби от Серина Уилямс за пети път

4 годиниТенис 11 Симеон Кисьов

Цветана Пиронкова загуби от спечелилата 23 титли от Големия шлем Серина Уилямс с 6:4, 3:6, 2:6 и отпадна на 1/4-финалите на US Open. Завърналата се в професионалния тенис след тригодишно отсъствие българка се бори здравата при първото си достигане до тази фаза на надпреварата в Ню Йорк, но допусна обрат и падна от американката за пети път. Въпреки това напето момиче спечели сърцата на цяла България.

Двете взимаха своите подавания в началото на първия сет, а в петия гейм Цвети проби Уилямс и след това затвърди пробива си за 4:2. В деветия гейм Пиронкова на два пъти имаше шанс за нов пробив и затваряне на сета, но Серина се измъкна и намали на 5:4. На своето подаване обаче Цвети си извоюва нови две възможности за спечелване на частта и успя още при първата успя да затвори сета при 6:4.

В началото на втория сет българката проби сервиса на американката, която веднага отвърна на удара и на свой ред спечели подаването на Пиронкова за 1:1. След това те печелеха своите подавания до осмия гейм, в който Серина Уилямс направи нов пробив, а след това го затвърди и с ас №16 в срещата взе сета с 6:3 в своя полза.

В решителния трети сет Уилямс проби Цвети още в първия гейм, продължил цели 16 минути, а след това не допусна грешка до края на сета. Американката взе подаването на Пиронкова още веднъж и с гейм на нула затвори сета и мача при 6:2 в своя полза.

Българката написа своята приказка в турнира, преодолявайки Людмила Самсонова, Гарбине Мугуруса, Дона Векич и Ализе Корне.

На 1/2-финалите Уилямс ще срещне победителката от последния 1/4-финал при жените между Виктория Азаренка от Беларус и Елизе Мертенс от Белгия.

ПЪРВИ СЕТ

Серина Уилямс започна силно срещата и спечели първите три разигравания на свой сервис, а след това Цвети върна две точки за 40-30. Все пак американката затвори гейма с ас и първа поведе в този сблъсък. Българката също записа страхотен сервис-гейм и взе първите три точки в него, а американката върна само една. В крайна сметка Пиронкова изравни резултата на 1:1. Серина продължи с мощния си сервис и записа пети ас още при второто си подаване в срещата, печелейки го без особени затруднения. Последва сервис-гейм на нула за Цвети и изравняване за 2:2. Пиронкова първа стигна до възможност за пробив в изравнен пети гейм след двойна грешка на Уилямс, която обаче записа нов ас след това. Българката обаче получи втори шанс за пробив след топка в аут при следващото разиграване и успя да вземе подаването на съперничката за 3:2. Цвети спечели убедително следващия сервис-гейм и затвърди пробива си, повеждайки с 4:2. Серина изригна и спечели за първи път гейм на нула, а резултатът стана 4:3. Пиронкова продължи да сервира силно и въпреки че геймът бе равностоен, с ас успя да затвори своето подаване за 5:3. При сервис-гейма на американката Цвети стигна до възможност за нов пробив и спечелване на сета, но Уилямс взе следващото разиграване и изравни точките. С прекрасен прехвърлящ удар българката стигна до нов сетбол, но Серина отново бързо върна точката, а след това спечели подаването си и резултатът стана 5:4. Цвети си извоюва два сетбола на свой сервис и реализира още първия, за да спечели тази част с 6:4.

ВТОРИ СЕТ

Страхотно начало за българката в този сет, след като още в първия гейм тя стигна до възможност за пробив и го постигна за 1:0 в своя полза. Американката обаче се активизира и веднага върна пробива, за да изравни резултата на 1:1. Пиронкова спаси два геймбола при подаването на Уилямс и на няколко пъти изравняваше, но не стигна до точка за пробив, а с мощния си сервис Серина записа няколко аса и спечели гейма - 1:2. Последва много оспорван гейм и пропуснат шанс за пробив на американката, след което Цвети успя да изравни резултата за 2:2. Асовете за Серина продължиха и тя спечели сервис-гейма си на нула. Българката взе убедително своето подаване за 3:3. Уилямс спечели малко по-трудно своя сервис-гейм и резултатът стана 3:4. Американката стигна до три скрити сетбола при подаването на Пиронкова и при втората възможност стигна до пробив - 3:5. С ас №15 Серина Уилямс стигна до сетбол в своя сервис-гейм, а с 16-ия си ас спечели сета с 6:3 в своя полза.

ТРЕТИ СЕТ

Първият гейм в тази част продължи 16 минути и в него след редица изравнявания на точките Серина Уилямс успя да пробие подаването на Цвети Пиронкова при третата ѝ се удала възможност. Сервис-геймът на американката също бе оспорван, но все пак тя затвърди пробива си след топка в аут при отиграване на българката. След поредния продължителен и равностоен гейм Цвети най-накрая спечели подаването си при третото си предимство и намали изоставането си на 1:2. С два аса на своето подаване (18 аса до момента) Серина спечели убедително гейма и поведе с 3:1. Пиронкова отвърна с убедителен сервис-гейм, в който американката успя да вземе само едно разиграване и резултатът стана 2:3. С ас №19 американката без проблеми затвори своето подаване и имаше преднина от два гейма при 4:2 в своя полза. Българката поведе с 40-15 на своето подаване, но играта ѝ рухна и допусна пълен обрат, а след втория си пробив в сета Серина Уилямс поведе с 5:2 и сервираше за спечелване на мача. След това спечелилата 23 титли от Големия шлем американка майсторски завърши сета с гейм на нула и след 6:2 в своя полза обърна и спечели мача, класирайки се за 1/2-финалите.