понеделник, 23.09.24
5.8 C
София
14 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Първоизточникът на коронавируса – змии или прилепи в китайското меню

      Източникът на коронавирус в Китай вероятно са змиите, установиха местни учени – щамът на вируса е най-подобен на това, което засяга тези земноводни. На пазара се продава змийско месо, а служители и посетители на магазини, които го преслагат, бяха сред първите жертви. Тази версия все още не е изяснена чрез вземане на проби от вирусна ДНК от животни на пазара и в дивата природа, но новите данни ще подобрят превенцията и лечението на болестта.

      Основният източник на коронавируса, който нахлу в Китай, може да бъде змиите – краити и кобри, според китайските изследователи. Резултатите от това проучване бяха публикувани в Journal of Medical Virology.

      За избухване на коронавирус в китайския град Ухан стана известно през декември. До този момент от заболяването са загинали 26 души. 

      По-голямата част от хоспитализираните пациенти са служители или купувачи на местния пазар на едро с морски дарове.

      Тъй като коронавирусът, който заразява морски животни, не е известен, се предполагаше, че огнището е свързано с други продукти.

      Ново проучване потвърждава това предположение: генетичният код за вирус 2019-nCoV се оказа подобен на щамове, които причиняват SARS при прилепи. РНК анализът на „короната“ също показа, че вирусът мутира преди да стане заразен за хората.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ