неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Хиляди мюсюлмани се събраха около „Света София“ за първата молитва в храма от почти 9 десетилетия

      Хиляди мюсюлмани се събраха около „Света София“ рано тази сутрин за първите молитви, след като президентът Реджеп Ердоган обяви паметника, почитан от християни и мюсюлмани от почти 1500 години, за джамия, предаде Ройтерс. 

      Образуваха се тълпи на контролно-пропускателните пунктове около историческото сърце на Истанбул, където хиляди полицаи се грижеха за сигурността. На влизане в защитената зона богомолците, носещи предпазни маски, сядаха на молитвените рогозки на градския площад Султанахмет, спазвайки разстояние един от друг. 

      В „Света София“, християнските стенописи и блестящите мозайки, украсяващи купола и централна зала, ще бъдат скрити от завеси по време на мюсюлманските молитви, но остават на показ през останалото време. 

      А тази сутрин от вътрешността на храма отекнаха звуци на рецитации на духовници с бели одежди, които седнаха на сини килими, положени специално за молитвите.  

       

      Този месец турският съд обяви, че анулира статута на „Света София“ като музей. Така Ердоган превърна обратно в джамия сградата, която е била християнска византийска катедрала в продължение на 900 години, преди да бъде завзета от османските завоеватели и да служи като джамия. През 1934г. „Света София“ бе обявена за музей и престана да бъде място за поклонение за почти 9 десетилетия. 

      Преобразуването на храма обратно в джамия предизвика критика от страна на църковните водачи, които заявиха, че провеждането само на мюсюлмански богослужения рискува задълбочаване на религиозните разделения.

      Турция обяви, че „Света София“ ще остане отворена за посетители, а християнските произведения на изкуството, намиращи се в храма, са защитени. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ