петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Гана потвърди първи два случая на силно заразния марбургски вирус

      Световната здравна организация (СЗО) съобщи в изявление в неделя, че Гана е потвърдила първите два случая на силно заразното заболяване, наречено марбургски вирус.

      Съобщението идва, след като двама несвързани пациенти от южния регион Ашанти в Гана, които впоследствие са починали, дадоха положителен резултат за вируса.

      Пациентите са имали симптоми, включващи разстройство, треска, гадене и повръщане, съобщи СЗО, като добави, че в момента се наблюдават повече от 90 контактни лица. Марбург е силно заразна вирусна хеморагична треска от същото семейство като по-известната вирусна болест Ебола и според СЗО смъртността при нея достига 88 %. „Заболяването започва внезапно, с висока температура, силно главоболие и отпадналост“, се посочва в съобщението.

      Вирусът се предава на хората от плодовите прилепи и след това може да се разпространи от човек на човек чрез пряк контакт с телесни течности на заразени хора или повърхности и материали, замърсени с тези течности, обясни СЗО.

      Световният здравен орган съобщи, че са предприети мерки за ограничаване на разпространението на болестта и че в отговор на епидемията в Гана ще бъдат използвани повече ресурси. СЗО също така предупреди, че „без незабавни и решителни действия Марбург лесно може да излезе извън контрол“.

      За вируса на Марбург няма одобрени ваксини или антивирусни препарати. Въпреки това шансовете на пациента за оцеляване могат да бъдат подобрени с грижи, включващи орална или интравенозна рехидратация и лечение на специфични симптоми, заяви СЗО.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ