вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС: Употребата на „Райски газ“ за развлечение е все по-тревожна в Европа

      Употребата на „Райски газ“ за развлечение е все по-тревожна в Европа, заяви в Агенцията по лекарствата на Европейския съюз (EMCDDA), като подчерта риска от отравяния, изгаряния и увреждане на нервната система.

      „Увеличаването на употребата на диазотен оксид за развлечение в някои части на Европа е причина за безпокойство“, заяви директорът на ЕЦМНН Алексис Гусдел.

      „Съществува общо схващане сред потребителите, че вдишването на диазотен оксид е безопасно.Въпреки това виждаме, че по-честата или по-интензивна употреба на газа увеличава риска от сериозни вреди“, допълни още той.

      “Диазотният оксид има различни легитимни медицински, промишлени, търговски и научни функции.Той се използва като хранителна добавка и като анестетик.През последните години той става все по-популярен и като релаксиращо средство, което оставя у потребителя усещане за еуфория“, съобщи Агенцията на ЕС по лекарствата.

      „Развита е печеливша и разширяваща се верига за доставки, като специализирани интернет магазини директно рекламират газа за развлекателна употреба или го предлагат под претекст, че се използва за приготвяне на бита сметана“, се казва в проучването.

      “Тежката и честа употреба на газа е довела до малко, но значително увеличение на отравянията и други здравословни проблеми от 2017 г. насам.Те варират от увреждане на нервната система (невротоксичност), тъй като азотният оксид необратимо дезактивира витамин В12 в организма, тежки измръзвания от излагане на ледения газ и белодробни увреждания, причинени от освобождаването на газа под високо налягане от по-големи бутилки“, се посочва още в доклада.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ