събота, 21.09.24
10.8 C
София
19 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Бум на Covid в Китай: Смъртните случаи в провинцията нарастват значително

      BBC откри доказателства за значителен брой смъртни случаи, свързани с Covid, в селските райони на Китай, тъй като вирусът се разпространява от големите градове към по-отдалечени райони с по-възрастно население.

      В региона Хинджоу в северната провинция Шанси производителите на ковчези са много заети. „Наблюдавахме опитните занаятчии, докато издълбаваха сложни декорации в прясно отсеченото дърво. През последните месеци, казват те, не са имали време да спрат“, съобщават от британската медия.

      Един селянин, клиент, ни каза, че понякога ковчезите са разпродадени. Смеейки се с доза черен хумор, който срещате в района, той добави, че хората в погребалната индустрия са „спечелили малко състояние“.

      Имаше много дебати относно реалния брой смъртни случаи от Covid в Китай, след като вирусът разкъса мегаполисите му.

      Около 80% от населението – повече от един милиард души – са били заразени, откакто Китай отмени ограниченията през декември, според водещия епидемиолог Ву Зун Ю. Миналия уикенд Китай отчете 13 000 смъртни случая, свързани с Covid, за по-малко от седмица, добавяйки към 60 000 смъртни случая, преброени от декември.

      Но тези смъртни случаи са били в болници. В селските райони има само оскъдни медицински заведения и тези, които умират у дома, в повечето случаи не се броят.

      Няма дори официална оценка за броя на смъртните случаи в селото. Но BBC откри доказателства, че броят на жертвите расте.

      „Посетихме крематориум и те също бяха заети, опечалени, облечени в бяло, вървяха напред, носейки церемониалната кутия, която в крайна сметка щеше да съдържа останките на любим човек“, се казва в статията на BBC.

      В друго село мъж и жена да товарят огромни птици от тишу хартия на задната част на бордовия камион. 

      Докато опаковаха други сложни будистки изображения, наскоро направени от тишу хартия, те казаха, че са имали експлозия в търсенето на техните погребални декорации, два или три пъти повече от нормалното.

      „Всички, които срещнахме в тази част на Шанси и които са свързани с погребалната индустрия, ни разказаха подобна история за увеличаване на смъртните случаи и всички го отдадоха на коронавируса“, заключват от BBC.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ