събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Блинкен: Китай обмисля да предостави на Русия оръжия и боеприпаси

      Китай обмисля да предостави на Русия оръжия и боеприпаси за войната в Украйна, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

      Блинкен каза пред CBS News, че китайските компании вече предоставят „несмъртоносна подкрепа“ на Русия – и нова информация предполага, че Пекин може да предостави „смъртоносна подкрепа“.

      „Тази ескалация би означавала „сериозни последици“ за Китай“, предупреди той.

      Китай отрече информацията, че Москва е поискала военно оборудване.

      Китайският президент Си Дзинпин е съюзник на руския президент Владимир Путин и все още не е осъдил руската инвазия – но той се стреми да остане неутрален в конфликта и призовава за мир.

      Външното министерство на Китай заяви, че няма да приеме „сочене с пръст“ и „принуда“ от страна на САЩ върху отношенията му с Русия.

      Г-н Блинкен говори пред CBS, след като се срещна с първия дипломат на Китай Уанг И в събота на Мюнхенската конференция по сигурността.

      Той каза, че по време на срещата е изразил „дълбока загриженост“ относно „възможността Китай да предостави смъртоносна материална подкрепа на Русия“.

      „Към днешна дата сме виждали китайски компании… да предоставят несмъртоносна подкрепа на Русия за използване в Украйна. Загрижеността, която имаме сега, се основава на информацията, която имаме, че те обмислят предоставянето на смъртоносна подкрепа“, каза той.

      Той не уточни каква информация са получили САЩ за потенциалните планове на Китай. Когато беше подложен на натиск относно това, което според САЩ Китай може да даде на Русия, той каза, че това ще бъдат предимно оръжия, както и боеприпаси.

      САЩ санкционираха китайска компания за предполагаемо предоставяне на сателитни изображения на Украйна на наемната група Вагнер, която доставя на Русия хиляди изтребители.

      Г-н Блинкен каза пред CBS, че „разбира се, в Китай наистина няма разлика между частни компании и държава“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ