петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Дванадесет души бяха арестувани заради пожара в болницата в Пекин, който уби 29 души

      Китайските власти съобщиха, че са задържали дузина души заради пожар в болница в Пекин, който остави най-малко 29 жертви и принуди отчаяните оцелели да скочат от прозорците, за да избягат.

      Пожарът, който избухна във вторник следобед в болницата Changfeng в китайската столица, уби предимно пациенти и остави множество други ранени.

      Кадри, публикувани в социалните медии, показват хора, които се вкопчват във въжета и скачат от сградата, докато други са накацали на външни климатични инсталации в отчаян опит да се скрият от пламъците.

      Заместник-кметът на квартал Фенгтай изрази своите „дълбоки съболезнования“ за смъртта на 16 жени и 13 мъже, убити в пожара, най-смъртоносният в Пекин от повече от две десетилетия. „Изпитваме дълбоко разкаяние и вина“, каза Ли Зонгронг пред журналисти, когато обяви жертвите на пресконференция в сряда.
      „С настоящото изразявам нашите дълбоки съболезнования за жертвите и изразявам искреното си уважение към семействата на жертвите, ранените и техните роднини и се извинявам на хората от целия град“, каза той.

      Дванадесет души, включително директорът на болницата, са били задържани във връзка с пожара, каза Сун Хайтао от бюрото за обществена сигурност в Пекин, добавяйки, че представители на компания, ремонтираща съоръжението, са сред задържаните.

      Предварително разследване разкри, че пожарът е причинен от „искри, генерирани по време на вътрешния ремонт и изграждането на стационарното отделение на болницата“, според Джао Янг от градската пожарна. Искрите „запалиха летливите елементи на запалимата боя на обекта“, каза Джао.

      Държавната телевизия CCTV съобщи, че от убитите 26 са пациенти в болницата, двама са болничен персонал и един е член на семейството на пациент.

      Държавният People’s Daily съобщи, че към сряда сутринта 39 души са били лекувани в болница с наранявания, а други трима са били изписани.

      Висши градски служители посетиха болницата малко след пожара, който избухна около 13 часа във вторник и беше потушен половин час по-късно.

      Пекинският партиен секретар Ин Ли обеща „бързо да установи причината за инцидента и да потърси отговорност от съответните отговорни лица“, според Beijing Daily.

      Журналистите на AFP в сряда видяха десетки хора пред входа на болницата, където бяха разположени голям брой полицаи. Някои от прозорците на болницата изглеждаха почернели и поне един беше счупен. Фасадата на една от болничните сгради беше изцяло почерняла от сажди.

      Журналистите на AFP видяха хора, които изглеждаха като следователи, да правят снимки от вътрешността на почернялата сграда, като интериорът й беше видимо повреден от пламъците.

      Много членове на семействата са загубили контакт с пациентите след бедствието, съобщи China Youth Daily в отделен доклад в сряда, добавяйки, че много от тях са възрастни хора с двигателни проблеми.

      Полицейски служител на място в сряда каза пред АФП, че градът „вероятно ще направи необходимите мерки“, за да се погрижи за роднините на жертвите.

      Болницата се намира в западната градска част на столицата, на около 25 минути с кола от площад Тянанмън.

      Смъртоносните пожари са често срещани в Китай поради слабите стандарти за безопасност и слабото прилагане.

      Трагедията от вторник беше най-смъртоносната в китайската столица откакто пожар в интернет кафене през юни 2002 г. уби 25 студенти. Десет души загинаха при пожар в жилищен блок в северозападен Синцзян през ноември, което предизвика протести срещу блокирането на Covid-19, обвинено в възпрепятстване на спасителните усилия.

      И 38 души бяха убити при пожар във фабрика в централен Китай, също през ноември, като властите обвиниха работниците за незаконно заваряване.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ