събота, 21.09.24
10.8 C
София
19 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ВОЕНЕН ПРЕВРАТ: Президентът на Нигер Мохамед Базум е задържан от нигерийски войници

      Президентът на Нигер Мохамед Базум е задържан от войници от президентската гвардия, които обявиха преврат по националната телевизия.

      Нигерийските войници твърдят, че правителството на президента Базум е свалено. Те заявиха, че са разпуснали конституцията, преустановили са дейността на всички институции и са затворили границите на страната.

      В телефонно обаждане от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на Базум му беше обещана „непоколебимата подкрепа“ на Вашингтон.

      Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също заяви, че е разговарял с нигерийския президент и е предложил пълната подкрепа на ООН за богатата на уран страна.

      Базум е ключов съюзник на Запада в борбата срещу ислямистите в Западна Африка.

      Две съседни държави – Мали и Буркина Фасо – също преживяха преврати, предизвикани от джихадистки въстания през последните години. И в двете страни новите военни лидери не са съгласни с Франция, бившата колониална сила, която преди управляваше и Нигер – огромна страна на ръба на пустинята Сахара и една от най-бедните държави в света.

      Местонахождението на Базум не е ясно, но в изявление в Twitter в четвъртък сутринта той заяви, че „трудно постигнатите успехи ще бъдат защитени“ и че нигерийците, които обичат демокрацията, ще се погрижат за това.

      Външният министър Хасуми Масуду се обяви за държавен глава и призова всички демократи да „направят така, че тази авантюра да се провали“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ