неделя, 29.09.24
16.3 C
София
15 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      Иранският лидер Хаменей обвинява САЩ в съучастие в израелските „престъпления“ в Газа

      Върховният лидер на Иран Али Хаменей обвини в сряда Съединените щати, че са съучастници в „престъпленията“, извършени в Газа от Израел, предава „Аларабия“.

      „САЩ определено са съучастник на ционисткия режим в неговите престъпления срещу Газа. Всъщност САЩ организират престъпленията, извършени в Газа“, каза Хаменей в реч, забележки от която бяха публикувани в официалния му акаунт в социалната медийна платформа X.

      „Кръвта на потиснатите деца на Газа е по ръцете на САЩ“, добави той.

      Хаменей твърди, че причината за посещенията на западните лидери в Израел след атаката на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка Хамас е „защото виждат, че ционисткият режим се разпада“. „Ционисткият режим претърпя решителен удар. Той е ранен и е осакатен. Западът се бори да го държи на крака, използвайки оръжия и бомби“, допълни Хаменей.

      Последната ескалация на израелско-палестинския конфликт започна, когато бойци на Хамас преминаха в Израел от южната му граница на 7 октомври, убивайки повече от 1400 души, според израелски официални лица. Израел отговори с безмилостни въздушни и артилерийски удари срещу Газа, които са убили повече от 6000 души, според здравните власти в Газа.

      Техеран, ключов източник на финансова и военна подкрепа за Хамас, похвали атаката на Хамас от 7 октомври, като същевременно отрече каквото и да е участие в нейното планиране или изпълнение.

      Израел отдавна обвинява Иран в изостряне на насилието, като доставя оръжие на Хамас. Техеран отказва да признае Израел и превърна подкрепата за палестинската кауза в основен компонент на своята външна политика след Ислямската революция от 1979 г.

      От години Иран и Израел са въвлечени в таен конфликт, като Иран обвинява Израел в организиране на саботажни атаки и убийства, насочени срещу ядрената му програма, припомня Аларабия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ