петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Предвижда се драстично поскъпване с 29% на газа през ноември

      Сериозно поскъпване на цената на газа се очаква през ноември. Това става ясно от откритото заседание за цената му за предпоследния месец на годината, което се проведе в КЕВР. От „Булгаргаз“ съобщават, че цената все пак ще бъде с 15% под индекса на нидерландската борса TTF за ноември. 

      „Ценообразуващият индекс TTF се повиши, като към момента е около 92 лв./за мегаватчас, а сделките, на които се сключват договори за доставки за ноември са около 100 лева“. Това заяв Веселин Синабов, шеф на дирекция „Търговия с природен газ“ на „Булгаргаз“.

      Ако за база се вземат 92 лв., то поскъпването ще е към 29%, тъй като през октомври цената е 60,41 лв. за мегаватчас. Ако тези 15% по-ниска цена от котировките на европейските борси се смятат спрямо 100 лв. за мегаватчас, следва, че увеличението е към 40 на сто. 

      Припомняме, че първоначално „Булгаргаз“ внесе в КЕВР заявление за цена от 67,27 лв. за мегаватчас (скок от 11,36% спрямо цена за октомври –  60,41 лв./мвтч). 

      Промяната е резултат от, от една страна,  по-ниските количества LNG, осигурени от единия от доставчиците на дружеството, на скока на индекса TTF (месец напред) и увеличеното потребление през настъпващия есенно-зимен сезон, каза Синабов.

      Той обясни, че постъпилият през октомври втечнен природен газ (LNG) в терминал в Турция е бил в долната граница на предвидените количества за доставка и е трябвало да бъдат заменени с количества от друг или други доставчици, като това е първата причина за по-голямото увеличение в цената на газа.

      „Следя дневния индекс и той днес е 51 евро/мвтч. В рамките на по-малко от два месеца – от 1 септември до 26 октомври, цената на дневна база на TTF, а тя а свързана с месец напред, се повиши с около 45% – беше около 30 евро към 1 септември, днес е 51 евро. Това е втория фактор“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. 

      Третата причина, посочена от председателят на КЕВР, е повишеното потребление в есенно-зимния период, както и продължаващите външни конфликти, като инвазията на Русия в Украйна и възникващият тежък конфликт в Близкия изток.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ