събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Властите в Газа: Болниците са подложени на нови израелски атаки

      Представители на Газа заявиха, че Израел е нанесъл въздушни удари върху или близо до най-малко три болници в петък, застрашавайки допълнително здравна система, залята с хиляди жертви и хора, разселени от войната на Израел срещу Хамас в палестинския анклав, предава Ройтерс.

      „Израелската окупация нанесе едновременни удари по редица болници през последните часове“, каза говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф Ал-Кидра пред телевизия Ал Джазира.

      Кидра каза, че Израел е атакувал двора на Ал Шифа, най-голямата болница в град Газа, и е имало жертви, но той не предостави подробности. Израел каза, че Хамас има скрити командни центрове и тунели под Ал Шифа, обвинения, които Хамас отрича.

      Израелската армия не коментира веднага изявлението на Кидра, което Ройтерс не можа да провери независимо.

      Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че 18 от 35-те болници в Газа и 40 други здравни центъра не работят поради щети от бомбардировки или липса на гориво.

      Палестинските медии публикуваха в петък видеозаписи на Ал Шифа, които Ройтерс не успя да удостовери веднага, които според тях показват последиците от израелска атака срещу паркинг, където разселените палестинци са били приютени и журналисти са наблюдавали.

      Виждаше се локва кръв до тялото на мъж, поставен на носилка.

      „С продължаващите удари и боеве наблизо (Ал Шифа), ние сме сериозно загрижени за благосъстоянието на хиляди цивилни там, много деца сред тях, търсещи медицинска помощ и подслон“, каза Хюман Райтс Уоч в сайта на социалните медии X.

      Кидра каза, че педиатричната болница Ал-Рантиси и детската болница Ал-Наср „са били свидетели на поредица от директни атаки и бомбардировки“ в петък. Той каза, че ударите на територията на болницата в Ал-Рантиси са подпалили превозни средства, но те са били частично потушени.

      Министерството на външните работи на Индонезия съобщи в петък, че е имало експлозии близо до индонезийската болница през нощта, които са повредили части от болницата, разположена в северния край на тесния крайбрежен анклав. Не се съобщава кой е отговорен за експлозията и не се съобщава за загинали или ранени.

      „Индонезия отново осъжда жестоките атаки срещу цивилни и граждански обекти, особено хуманитарни съоръжения в Газа“, се казва в изявление на министерството.

      Палестински служители казаха, че 10 812 жители на Газа са били убити към четвъртък, около 40% от тях деца, при въздушни и артилерийски удари. Разви се хуманитарна катастрофа, тъй като основните запаси като храна и вода свършват, а обстрелът измества цивилните от домовете им.

      Израелската армия заяви, че разполага с доказателства, че Хамас използва Ал Шифа и други болници като Индонезийската болница, за да скрие командни пунктове и входни точки към обширна мрежа от тунели под Газа. Той казва, че не е насочен към цивилни и е позволил на някои ранени палестински цивилни да преминат в Египет за лечение.

      Но военното настъпление на Израел към централен град Газа, което доведе танкове на около 1,2 километра (3/4 мили) от Ал Шифа, според жителите, повдигна въпроси за това как Израел ще тълкува международните закони за защита на медицинските центрове и разселените хора, приютили се там.

      Смъртоносните въздушни удари срещу бежански лагери, медицински конвой и близо до болници вече предизвикаха ожесточени спорове сред някои от западните съюзници на Израел относно придържането на армията му към международното право. Президентът на САЩ Джо Байдън каза в публикация на X в четвъртък, че Израел има „задължение да прави разлика между терористи и цивилни и да спазва изцяло международното право“. Белият дом заяви в четвъртък, че Израел се е съгласил да спре военните операции в части от Северна Газа за четири часа на ден, но няма признаци за спиране на боевете.

      Паузите, които ще позволят на хората да бягат по два хуманитарни коридора и биха могли да бъдат използвани за освобождаване на заложници, са значителни първи стъпки, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

      Но израелският премиер Бенямин Нетаняху предположи, че всички паузи ще бъдат разпръснати и няма официално потвърждение за план за повтарящи се паузи. Попитан дали ще има „спиране“ на сраженията, Нетаняху каза по Fox News Channel: „Не. Боевете продължават срещу врага на Хамас, терористите на Хамас, но на определени места за определен период от няколко часа тук или няколко часа там, ние искаме да улесним безопасното преминаване на цивилни далеч от зоната на битката и ние го правим.“

      На място в северната част на Газа няма съобщения за затишие в боевете. Всяка страна съобщава, че нанася тежки жертви на другата в интензивни улични битки.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ