неделя, 08.09.24
19 C
София
23 C
Пловдив
18.7 C
Варна

Честит 8 декември!

Осми декември е. Студентите отбелязват своя празник. През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса, свързан с това първото Висше училище в България да има „по-особен, свой празник“. На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя св. Климент Охридски – 25 ноември (8 декември по нов стил), за свой празник.

За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище „Славянска беседа“, в София. През 1905 г. в правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет „Св. Климент Охридски“, за първи път е записан текстът, че 25 ноември е негов патронен празник.

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен.

През годините 8 декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник. Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г. Осми декември по света се свързва и със смъртта на Джон Ленън. На 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман убива основателя на Бийтълс Джон Ленън, но „Let it be“, и не само тя, продължават да бъдат обичани песни по цял свят.

Днес у нас заради засиления трафик над 600 екипа на полицията следят за спазването на правилата по пътищата. От МВР призовават за засилено внимание по пътищата.

 

 

- Реклама -
СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ