неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      AФП: Израелските сили нахлуха в болницата в Хан Юнис

      Израелските сили са нахлули в болница в южния град Хан Юнис в Газа, която е обсадена от седмици, съобщи палестинското дружество на Червения полумесец, което управлява лечебното заведение, предаде АФП.

      „Окупационните израелски сили нахлуха в болница „Ал-Амал“ и започнаха да я претърсват. Затрудняваме се да комуникираме с нашите екипи в болницата“, се казва в изявление на Червения полумесец.

      Ал-Амал попадна в ожесточени боеве между израелските сили и бойците на Хамас, като Червеният полумесец съобщи, че на 8 февруари около болницата е продължил „интензивен артилерийски обстрел и тежка стрелба“.

      През последните дни медицинската организация многократно е отправяла молби за снабдяване и защита, съобщавайки за остър недостиг на кислород, лекарства и гориво за захранване на болницата.

      По-рано тази седмица Червеният полумесец съобщи, че около 8000 души, потърсили подслон в „Ал-Амал“ и близката централа в Хан Юнис, са били евакуирани.

      Във видеоклип, публикуван от организацията, се вижда как медик пренася възрастна жена на болнично легло през разрушена улица.

      Около 40 разселени лица, 80 пациенти и 100 души персонал са останали след евакуацията, съобщиха от дружеството на 5 февруари.

      Болниците се ползват със специална защита съгласно законите на войната, но през последните четири месеца те бяха многократно засегнати в Газа.

      В палестинската територия не е останала нито една напълно функционираща болница, съобщи ООН, а малко над една трета от тях работят с ограничен капацитет.

      Здравните заведения са претоварени от мащаба на жертвите, като по време на войната в Газа са ранени повече от 67 000 души.

      По данни на министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас територия, при непрестанните въздушни, морски и сухопътни атаки на Израел са загинали най-малко 27 947 души, предимно жени и деца.

      Войната избухна с безпрецедентна атака на бойци на Хамас срещу Израел на 7 октомври, в резултат на която загинаха около 1160 души, предимно цивилни. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ