събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      НАХОДКА: Откриха медальон с лика на Марк Аврелий край Велико Търново

      Рядък медальон с лика на император Марк Аврелий е сред множеството ценни находки, открити в римско погребение, край Велико Търново.

      Гробовете се намират близо до село Нова Върбовка в България. При археологическите проучвания е открит богат набор от артефакти, включително бижута, монети и съдове, датиращи от първата половина на III в., съобщи Регионалният исторически музей в град Велико Търново, България.

      Артефактите, открити от археолозите край Нова Върбовка, произхождат от два гроба.

      В единия от гробовете е открито дете на възраст около 1-2 години, а в другия – двама възрастни – жена на възраст около 45-49 години и мъж, който е бил на около 50-60 години, когато е починал. Антропологичният анализ на останките показва, че лицата от двата гроба най-вероятно са били роднини и че детето е починало преди родителите си.

      Един от най-интригуващите артефакти, открити на мястото на погребението, е „рядък и много ценен“ бронзов медальон с изображение на римския император Марк Аврелий, по-известен като Каракала, управлявал в периода 198-217 г. след Христа.

      Медальонът е изсечен в древния град Пергам в Мала Азия – територия, която днес се намира в днешна Турция. От едната страна на медальона е изобразена сцена от посещението на императора в Пергам през 214 г. от н.е., където той търси изцеление от гръко-римския бог на медицината Асклепий.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ