петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      „Смелостта на бялото знаме“: Остри критики към изявлението на Папа Франциск

      Папа Франциск се сблъска с критики от страна на украински и съюзнически официални лица, след като намекна, че Киев трябва да демонстрира „смелост да вдигне бялото знаме “ в преговорите за прекратяване на войната с Русия, изявление, което широко се възприе като насърчаващо Украйна да се предаде.
      Външният министър на Полша, силен поддръжник на Киев, и посланикът на Украйна във Ватикана осъдиха забележките на папата, правейки сравнения с Втората световна война. Те твърдяха, че само решителната съпротива на Украйна е предотвратила масово клане на цивилни в лицето на руската агресия.
      В интервю, записано миналия месец и частично публикувано в събота, папа Франциск използва фразата „смелостта на бялото знаме“, което показва, че Украйна трябва да бъде отворена за мирни преговори с посредничеството на международните сили в случай на потенциално поражение.
      В отговор на X, бивш Twitter, полският външен министър Радек Сикорски призова за баланс, коментирайки, че Путин трябва да има смелостта да изтегли армията си от Украйна, което води до незабавен мир без преговори. Той направи паралели между онези, които се застъпват за преговори, като същевременно отказват на Украйна средствата да се защитава, и умиротвореното отношение на европейските лидери към Хитлер преди Втората световна война.
      Посланикът на Украйна към Светия престол Андрий Юраш подчерта необходимостта да се извлекат поуки от историята и изглежда сравни коментарите на папата с призиви за разговор с Хитлер, докато издига бяло знаме.
      Говорител на Ватикана по-късно изясни, че папата подкрепя „спирането на военните действия (и) примирието, постигнато със смелостта на преговорите“, вместо да се застъпва за пряка украинска капитулация. Говорителят обясни, че журналистът е използвал термина „бял флаг“ във въпроса, който е предизвикал противоречивите забележки.
      Въпреки критиките, Киев остава твърд в позицията си да не се ангажира пряко с Русия в мирни преговори, а президентът Володимир Зеленски настоява, че инициативата трябва да дойде от нахлуващата страна.
      По време на молитвата Ангел Господен в неделя папа Франциск се помоли за мир в Украйна и Светите земи, призовавайки за прекратяване на военните действия, причиняващи огромни страдания сред цивилното население.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ