петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ГЛОБА ЗА ,,GOOGLE“: Компанията трябва да плати 250 млн. евро

      Френският надзорен орган за конкуренцията (Autorite de la Concurrence) заяви в сряда, че е глобил Google с 250 милиона евро за нарушения, свързани с правилата на ЕС за интелектуална собственост за неспазване на някои от ангажиментите към френските медийни издатели относно лицензирането на съдържание.

      Американската компания обеща да не оспорва фактите като част от процедурите за постигане на споразумение, посочи още френският надзорен орган и добави, че компанията също така предлага серия от коригиращи мерки за отстраняване на определени недостатъци.

      Глобата е свързана със спор за авторски права във Франция върху онлайн съдържание в случай, предизвикан от оплаквания от някои от най-големите френски новинарски организации, включително Франс прес.

      Освен това надзорният орган отбелязва, че чатботът на Google с изкуствен интелект Bard е използвал съдържание от информационни агенции и издатели, за да обучи основния си модел, без да уведоми нито новинарските агенции, нито регулатора. Също така не е успял да предложи техническо решение за агенциите и издателите да се откажат от използването на тяхното съдържание от Bard, без да засягат показването на съдържание, защитено със сродни права в други услуги на Google.

      В изявлението от сряда надзорният орган каза, че Google е нарушил условията на четири от седем ангажимента, договорени в споразумението за уреждане на спора, включително водене на преговори с издателите добросъвестно и предоставяне на прозрачна информация.

      От комапнията на ,,Google“ не са дали още коментар, отбелязва Ройтерс.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ