петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Financial Times: Зависимостта от китайския памук заплашва производството на боеприпаси в Европа

      Европейските отбранителни изпълнители предупредиха, че зависимостта от китайския памук заплашва разширяването на производството на боеприпаси, необходимо за попълване на европейските запаси и подкрепа на Украйна във войната й с Русия, пише The Financial Times.

      Само преди година вестникът съобщи, че западните страни, включително Европа, не могат бързо да увеличат производството на боеприпаси поради липса на основни материали за снаряди – барут и експлозиви, както и компоненти за тяхното производство. Памучните линтери са основната съставка в производството на нитроцелулоза, която се използва при производството на барут, експлозиви и артилерийски снаряди.

      Водещи европейски производители на оръжие, включително шведската Saab и германската Rheinmetall, се притесняват от прекомерната зависимост от доставките на мъх от Китай, който представлява 49,3% от световния износ на суровината, според данни на Financial Times за 2022 г.

      Според главния изпълнителен директор на Rheinmetall Армин Папергер, Европа доставя „повече от 70%“ от мъховете, използвани за производството на нитроцелулозен барут, от Китай. „Има риск Китай да откаже да предостави мъх по геополитически причини. И затова го купуваме в максимални количества, за да попълним запасите“, отбеляза Папергер.

      „Има огромен недостиг на нитроцелулоза, който причинява трудности в други индустрии“, каза друг представител на индустрията пред вестника.

      От Saab съобщават, че зависимостта от Китай „може да представлява повишен риск в бъдеще, тъй като ние и индустрията увеличаваме капацитета и производството в Европа“. Компанията подчерта, че в момента няма проблеми с доставките, но в дългосрочен план оръжейниците може да трябва да обмислят алтернативни начини за производство на критични материали, необходими за защита на европейската „екосистема на боеприпаси“.

      Търсенето на 155-милиметрови артилерийски снаряди се е увеличило рязко на фона на пълномащабната руска инвазия в Украйна, отбелязва Financial Times. ЕС възнамерява да увеличи производството на такива снаряди до 1,4 милиона годишно, за да попълни запасите на страните членки, изпратили боеприпаси на Украйна. Освен всичко друго, ЕС създаде фонд на стойност два милиарда евро за развитие на европейското оръжейно производство.

      Русия също увеличава производството на боеприпаси и е увеличила вноса си на нитроцелулоза от Китай през последните две години, се казва в статията. Според оценки на британския Royal United Services Institute руските покупки в Китай са се увеличили от 3,4 милиона долара през 2022 г. до 7,18 милиона долара през първите 10 месеца на 2023 г.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ