петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Германия отхвърля пред Световния съд обвинението за подпомагане на геноцид в Газа

      Във вторник Германия отхвърли обвиненията, че е подпомагала геноцида в Газа, като е продавала оръжия на Израел в дело на висшия съд на ООН от Никарагуа, което отразява нарастващите правни действия в подкрепа на палестинците.

      Германия е един от най-верните съюзници на Израел след атаките на 7 октомври от бойци на Хамас и ответната офанзива. Това е един от най-големите й доставчици на оръжие, изпращайки 326,5 милиона евро във военно оборудване и оръжия през 2023 г., според данни на Министерството на икономиката.

      Германия и други западни нации са изправени пред улични протести, различни съдебни дела и обвинения в лицемерие от предизборни групи, които твърдят, че Израел е убил твърде много палестински цивилни в своето шестмесечно военно нападение.

      Но Таня фон Услар-Глайхен, правен съветник на германското външно министерство, каза на съдиите от Международния съд, че делото на Никарагуа е прибързано, основано на крехки доказателства и трябва да бъде отхвърлено поради липса на юрисдикция.

      Износът на германски оръжия беше внимателно проучен, за да се гарантира спазването на международното право, каза тя.

      „Германия прави всичко възможно, за да изпълни отговорността си спрямо израелския и палестинския народ“, добави тя, като Германия е най-големият индивидуален донор на хуманитарна помощ за палестинците.

      Фон Услар-Глайхен каза, че сигурността на Израел е приоритет за Германия поради историята на нацисткото унищожаване на евреите по време на Холокоста. „Германия се поучи от своето минало, минало, което включва отговорността за едно от най-ужасяващите престъпления в човешката история, Шоа“, каза тя, използвайки думата на иврит.

      Адвокатът на Германия, Кристиан Тамс, каза пред съда, че от 7 октомври насам 98% от износа на оръжие за Израел е общо оборудване като жилетки, каски и бинокли. И от четири случая, в които износът на военни оръжия е бил одобрен, каза той, три се отнасят до оръжия, неподходящи за използване в битка и вместо това са били предназначени за използване в учения.

      В понеделник адвокатите на Никарагуа поискаха от Международния съд или Световния съд да нареди на Германия да спре продажбите на оръжие на Израел и да възобнови финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци.

      Те твърдят, че Берлин е нарушил Конвенцията за геноцида от 1948 г. и международното хуманитарно право, като е продължил да снабдява Израел, съзнавайки, че съществува риск от геноцид.

      Израел твърди, че войната му е срещу бойци-убийци на Хамас, а не срещу палестински цивилни, и че е жертва на клевета.

      Атаките на ислямистката групировка от 7 октомври убиха 1200 души според израелски данни. Повече от 33 000 палестинци са били убити в израелската офанзива в Газа оттогава, според здравното министерство в управлявания от Хамас анклав.

      Очаква се Международният съд да издаде временни мерки по случая на Никарагуа след седмици, но окончателното решение може да отнеме години и съдът няма власт да го приложи.

      През януари, в отговор на обвинение от Южна Африка, Международният съд постанови, че твърденията, че Израел е нарушил някои права, гарантирани от конвенцията за геноцид, са правдоподобни и призова за спиране, за да спре всякакви потенциални актове на геноцид.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ