петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Емблематичното „Яйце“ в Софийския университет става конферентно-изследователски център

      Обновеното „Яйце“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се превърна в модерен конферентно-изследователски център и неговото официално откриване ще бъде на 16 април. Това съобщи за БТА чл.-кор. проф. д-р Иван Илчев – ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“.

      Той беше и ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в два последователни мандата – в периода 2007-2015 година.

      „Яйцето“ бе реновирано от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“

      Емблематичното място бе реновирано от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ и се превърна в модерен конферентно-изследователски център, плод на новата дигитална епоха, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България, обясни проф. Илчев.

      „Яйцето“ престана да работи като ресторант преди около 15 години, защото се появиха много заведения в близост до Софийския университет „Св. Климент Охридски“, припомни проф. Иван Илчев. „Затова започнахме да търсим варианти за запазването на това пространство, като запазим и символното, знаковото му значение, което то има, защото няколко години преди 1989 г. беше оранжерия за нови демократи“, каза той.

      „Опитахме се да направим това пространство културен център, но не можахме да намерим средства. От пет години ръководя Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, който е един от четирите центъра за върхови постижения в България, финансирани от Европейския съюз. Той е и единственият център, който работи в областта на хуманитаристиката заедно с информационните технологии и инженерните специалности“, каза проф. Иван Илчев.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ