четвъртък, 19.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      Очаква се спад на глобалното ниво на безработицата

      Глобалното ниво на безработица се очаква леко да спадне до 4,9% тази година от 5,0% през 2023 г., въпреки че неравенствата на пазарите на труда продължават, съобщи Международната организация на труда (МОТ) в сряда.

      МОТ, агенция на ООН, през януари изчисли, че безработицата ще достигне до 5,2% поради очакваното нарастване на безработицата в развитите икономики.

      Преразглеждането се дължи главно на по-ниските от очакваното нива на безработица в Китай, Индия и страните с високи доходи, отчетени досега тази година, каза агенцията.

      „Растежът на Китай не беше толкова слаб, колкото се очакваше в края на миналата година, тъй като китайските власти отново успяха да задържат топката там още малко“, каза Ричард де Шазал, макро анализатор в групата за инвестиционно банкиране Уилям Блеър.

      Очаква се низходящата тенденция за безработицата да се изглади през 2025 г., като безработицата ще остане на 4,9%, се казва в доклада.

      Глобалният икономически растеж беше малко по-стабилен от очакваното през първите месеци на 2024 г., особено в Съединените щати, докато инфлацията намалява, давайки глътка въздух на доходите на домакинствата.

      „Забавените ефекти от по-високите лихвени проценти бяха по-бавно изгаряне, до голяма степен защото и корпоративният сектор, и секторът на домакинствата заключиха по-ниски лихви и бяха много по-малко чувствителни към затягането на Федералния резерв този път“, добави де Шазал.

      През април Международният валутен фонд повиши прогнозите си за 2024 г. за глобален растеж до 3,2% от прогнозираните 3,1% през януари, до голяма степен поради подобрение в перспективите за САЩ.

      „Тази стабилизация в макроикономическата среда се превръща в относително стабилна перспектива на пазара на труда“, каза МОТ.

      Но в средносрочен план ситуацията остава несигурна поради корекциите на паричната и фискалната политика, които се очакват в световен мащаб, като рестриктивните макроикономически политики имат забавен ефект върху пазара на труда, се добавя в него.

      Въпреки подобряващата се перспектива, базираната в Женева организация подчерта „постоянната“ липса на възможности за работа.

      Изчислено е, че разликата в работните места, която измерва броя на хората без работа, но желаещи да работят, ще достигне 402 милиона души през 2024 г. спрямо 399 милиона миналата година.

      Докладът показа, че пазарът на труда остава „неравностойно поле на игра“, особено за жените, каза генералният директор на МОТ Гилбърт Ф. Хунгбо, тъй като разликата в работните им места в страните с ниски доходи достигна 22,8% в сравнение с 15,3% за мъжете.

      В страните с високи доходи процентът е 9,7% за жените и 7,3% за мъжете.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ