четвъртък, 19.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      Мелони: Италия и Албания отварят нов етап в управлението на миграцията

      Приемните центрове за мигранти, изградени от Италия на албанска територия, представляват „нов етап в управлението на миграционния проблем“.

      Това заяви италианският премиер Джорджа Мелони по време на посещението си в Албания, предаде АФП.

      „Ако това решение проработи, а то ще проработи, ще разкрием напълно нов етап в управлението на миграционния проблем“, заяви Мелони на пресконференция с албанския си колега Еди Рама, само няколко дни преди европейските избори.

      „Комплексът от два центъра ще започне да функционира от 1 август 2024 г.“, заяви лидерът на партия „Италиански братя“, като посочи първоначално капацитет от 1000 места – в сравнение с 3000, когато всичко бъде завършено.

      „Някои хора изразиха съмнения относно сроковете, а следователно и относно функционирането на центровете“, добави тя. „Сред тях, разбира се, са и няколко членове на опозицията. Първо ни обвиняват, че искаме да създадем Гуантанамо, а след това се оплакват от забавянето на изграждането на Гуантанамо“.

      Изграждането на тези центрове е остро критикувано от италианската опозиция и няколко неправителствени организации, които осъждат нечовешкото отношение и заклеймяват споразумението между Рим и Тирана, което според тях е „незаконно“.

      Мелони отхвърли тези критики. Това споразумение „може да бъде възпроизведено в много страни, може да стане част от структурното решение на Европейския съюз“, твърди тя.

      Еди Рама обаче настоя, че Тирана помага на „приятелска страна“. Албанският премиер подчерта, че този модел може да бъде възпроизведен в други европейски държави.

      Конкретно мъжете спасени в морето, ще бъдат отведени в първия център на пристанището в Шенджин, където ще бъдат регистрирани молбите им за убежище. След това те ще бъдат отведени във втория център в Гядер, където ще бъдат настанени в очакване на отговор на молбата им. Капацитетът е до 3 000 души.

      Според данни на италианското министерство на вътрешните работи пристиганията по море на италианска територия са намалели значително от началото на годината: 18 593 души са пристигнали в Италия между 1 януари и 17 май в сравнение с 45 507 души през същия период на 2023 г.

      Преминаването на Средиземно море е опасно и често е с фатален край. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ