понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Дания ще въведе данък върху емисиите от животновъдството от 2030 г.

      Дания, която е голям износител на свинско месо и млечни продукти, ще въведе данък върху емисиите на въглероден диоксид от животновъдството от 2030 г., с което ще стане първата страна, която прави това, и се надява да вдъхнови други да я последват, според съобщение на правителството от вторник, пише Reuters.

      Данъкът беше предложен за първи път през февруари от назначени от правителството експерти, за да помогне на Дания да постигне правно обвързващата цел за 2030 г. за намаляване на емисиите на парникови газове със 70 % спрямо нивата от 1990 г.

      Късно в понеделник центристкото правителство постигна широк компромис с фермерите, промишлеността, профсъюзите и екологичните групи относно политиката, свързана със земеделието, което е най-големият източник на емисии на CO2 в страната.

      „Ние ще бъдем първата страна в света, която ще въведе реален данък върху емисиите на CO2 в селското стопанство. Други държави ще се вдъхновят от това“, заяви министърът по данъчното облагане Йепе Брус от лявоцентристките социалдемократи в изявление във вторник.

      Въпреки че подлежи на одобрение от парламента, политическите експерти очакват законопроектът да бъде приет вследствие на широкия консенсус.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ