понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      ЕК: България не е готова за приемането на еврото

      Европейската комисия и Европейската централна банка представят днес конвергентния доклад за приемането на еврото в България. Очаква се в него да бъде потвърдено, че страната не e изпълнила всички критерии, за да приеме единната европейска валута от 1 януари догодина, каквито бяха първоначалните планове на Брюксел и София.

      Очаква се в доклада да бъде подчертано, че България все още не може да изпълни критерия за ценова стабилност. Средногодишната инфлация у нас все още остава по-висока от изискването за приемане на еврото.

      Служебният министър на финансите Людмила Петкова каза преди дни в Люксембург, че страната ни ще отправи искане към Европейската комисия и Европейската централна банка за изготвяне на извънреден конвергентен доклад след края на годината, когато изпълни критерия за инфлацията.

      Според източници от Европейската комисия следващата реалистична дата за приемане на еврото в България е януари 2026 година. Брюксел очаква от София редовно правителство, което да представи ясен ангажимент за приемането на единната европейска валута.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ