събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПОГРОМЪТ НА МАКРОН: Крайната десница във Франция постигна историческа победа

      В неделя се състоя първият тур на парламентарните избори във Франция, според първите резултати от екзитполовете, Националното рали на Марин льо Пен и Джордан Бардел е начело, печелейки 34% от гласовете.
      На второ място е левият алианс „Нов народен фронт“ с 28,1%, центристите на президента Макрон печелят 20,3%.
      След вчерашния първи тур първите двама кандидати във всеки избирателен район преминават към втория тур, а в някои случаи и трети кандидат, ако получи достатъчно гласове.
      Предстоящата седмица ще бъде изключително важна.
      Така следващата неделя, след втория тур, Франция ще разбере състава на следващия си парламент и ще получи отговор на основния въпрос: дали Националното обединение е спечелило впечатляваща и историческа победа.
      Но ако настоящите тенденции продължат, Франция, една от водещите страни в ЕС, може да бъде оглавена от правителство на десни популисти.
      „Демокрацията си каза думата и французите поставиха Националното обединение и неговите съюзници на първо място, като на практика унищожиха лагера на Макрон“, каза Марин льо Пен пред своите поддръжници.
      „Имаме нужда от абсолютно мнозинство, така че в рамките на една седмица Джордан Бардела да може да бъде назначен за министър-председател“, добави тя.
      Френският президент Макрон също се обърна към избирателите, като ги призова да подкрепят „републикански и демократични“ кандидати на втория тур на изборите следващата неделя.
      Лидерът на левицата Жан-Люк Меланшон вече обяви, че ще отстрани кандидатите си в избирателните секции, където се класират трети, за да предотврати разпиляването на гласовете и идването на власт на крайната десница.
      Премиерът Габриел Атал обеща да използва същата тактика срещу кандидати от алианса на Макрон и със същата цел – да спре крайната десница.
      Междувременно Джордан Бардела нарече гласуването в неделя едно от най-решаващите в историята на Петата република.
      Тези избори отбелязаха висока избирателна активност. Към обяд тя беше 26%, а според резултатите от вота се оценява на 67,5% – най-високата цифра от повече от 40 години. 
      Предизборната кампания продължи само 20 дни и беше от полза за Национално обединение, която бързо прецизира обещанията си относно имиграцията, престъпността и безопасността и намаляването на данъците, за да се справи с кризата с разходите за живот.
      Джордан Бардела иска да стане първият министър-председател и неговата партия е уверена, че ще спечели десетки избирателни райони на първия тур.
      Бардела обаче е готов да заеме премиерския стол само ако партията му спечели абсолютно мнозинство в парламента – поне 289 места. В противен случай Франция ще се сблъска с „висящ“ парламент и безизходна ситуация, тъй като за Националното рали няма да е лесно да се споразумеят за създаването на коалиция.
      След като в неделя вечерта излязат първите резултати, противниците на Националното рали ще трябва да решат кого да подкрепят на втори тур във Франция, за да предотвратят формирането на крайнодясно правителство.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ