сряда, 18.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
18.7 C
Варна
Search Suggestions

      В памет на жертвите от Сребреница: 5000 души участват в тазгодишния поход за отдаване на почит

      Около 5000 души тръгнаха тази сутрин от Незук към Поточари, за да отдадат почит на хилядите мъже и момчета, убити по време на геноцида, извършен от сръбската армия, в Сребреница през юли 1995 г.

      През следващите три дни те ще преминат по маршрута, по който преди 29 години жителите на Сребреница са се опитали да достигнат до свободна територия – Тузла или Кладандж. Тази година оцелелите от геноцида в Сребреница отново водят „Похода на мира“. Сред участниците в колоната е и посланикът на Република Турция в Босна и Херцеговина (БиХ) Садик Бабур Гиргин, съобщи телевизия N1.

      Очаква се участниците в „Марша на мира“ да пристигнат в Поточари на 10 юли, а на следващия ден да присъстват на колективното погребение в гробището на Мемориалния център „Сребреница-Поточари“, където тази година ще бъдат погребани останките на още 14 жертви на геноцида.

      „Маршът на мира“, организиран за 20-и път тази година, отбелязва 29-ата годишнина от геноцида над бошняците от „безопасната зона на ООН“ в Сребреница. За оцелелите маршът е начин да се излекуват от травмите си и отговорност да споделят опита и историите си с по-младите поколения.

      Шествието има за цел да изгради, насърчи и подхрани културата на паметта за геноцида срещу бошняците в Сребреница и да предотврати отричането, релативизирането и отричането на престъпленията на геноцида.

      „Маршът“ продължава три дни, като участниците изминават около 100 км от Незук до Поточари. Този път е изминат в обратна посока, от Поточари до Незук, от бошняците, които бягат по време на окупацията и превземането на „безопасната зона на ООН“ в Сребреница от сръбски военни и полицейски формирования през юли 1995 г.

      Участниците изминават ежедневно около 30 км, като някои части от маршрута са изключително трудни, недостъпни и изискват значителна физическа подготовка.

      Членове на Армията на Република Сръбска (АРС), под командването на тогавашния президент на РС Радован Караджич и главния командир на АРС Ратко Младич, избиват над 8000 бошняшки мъже и момчета по време на геноцида в Сребреница и околностите ѝ през юли 1995 г.

      Престъплението в Сребреница, най-голямото на европейска земя след Втората световна война, е окачествено като геноцид както от националните, така и от международните съдилища.

      Радован Караджич е осъден на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушения на законите и обичаите на войната по време на войната в БиХ от Международния остатъчен механизъм за наказателни трибунали (ММНТ), наследник на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) в Хага.

      Ратко Младич също беше признат за виновен за геноцид и осъден на доживотен затвор от същия съд в Хага.

      БГНЕС припомня, че на 23 май 2024 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, с която утвърждава 11 юли като международен ден за отдаване на почит на жертвите на геноцида в Сребреница. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ