четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      Politico: Фалшивите обещания на НАТО насърчават неуместните украински надежди

      Безотговорната политика на алианса спрямо Украйна продължава, давайки фалшиви надежди, правейки мира по-малко вероятен и войната по-опасна, пише авторитетното издание Politico. 
      На срещата на върха на НАТО през 2024 г. във Вашингтон, отбелязвайки 75-ата годишнина на алианса, лидерите предложиха на Украйна нов кръг от фалшиви надежди във войната й срещу Русия – което е по-лошо от това да не прави нищо.
      Независимо дали чрез военен ангажимент или засилена подкрепа, претенциите, че НАТО може в момента да постигне украинска победа или да осигури такава по-късно, насърчава лидерите на страната да отложат съобразяването с тежките си обстоятелства. Нещо повече, то заплашва да застраши допълнително членовете на НАТО без печалба за сигурността.
      След провала на контранастъплението на Украйна през 2023 г., признанието, че нейните сили не могат да си върнат повече от нейната територия, започна да потъва. Всъщност, въпреки потока от тежка западна помощ, Киев може да се бори да задържи това, което има – обстоятелство, което предполага, че трябва започнете да проучвате преговорите с Москва за прекратяване или дори замразяване на конфликта чрез примирие сега, преди ситуацията на бойното поле да се влоши и пространството за преговори да се стесни.
      Но вместо това Вашингтон и европейските столици, за съжаление, удвояват – поне риторично – продължавайки да твърдят, че Украйна някой ден ще се присъедини към НАТО. Всъщност, след като промотираха неясен „мост“ към евентуалното членство на Украйна преди срещата на върха, по време на срещата лидерите на НАТО заявиха, че Украйна е на „необратим път“ към влизане.
      През последните седмици САЩ също подписаха 10-годишен пакт за сигурност с Киев и одобриха използването на американски оръжия от украинските сили срещу цели в Руската федерация. Междувременно, подкрепян от лидери в балтийските страни, френският президент Еманюел Макрон предложи сухопътни войски на НАТО да бъдат изпратени в Украйна, докато председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ намекна, че разполагането на инструктори на НАТО в Украйна е неизбежно.
      Но както казахме по-рано, би било глупаво да приемем Украйна в НАТО – сега или някога.
      Всеки възможен сценарий за присъединяване на Украйна представлява неразрешима дилема: страната не може да бъде приета, докато е във война с Русия – най-важното, защото това веднага би хвърлило НАТО и Русия в ядрена криза. Освен това всеки ангажимент за защита на Украйна в бъдеще не би бил надежден възпиращ фактор. Застрахователят на алианса, САЩ, вече ясно демонстрира, че няма да се бие и да рискува ядрена война от името на Украйна, дори когато оцеляването на последната е заложено на карта, тъй като САЩ нямат жизненоважен интерес да правят това – точка, която бившият президент Барак Обама направи изрично през 2016 г.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ