понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      121 години от Илинденско-Преображенското въстание: Без заря на Петрова нива

      Поради висок риск от пожари

      За първи път Националният възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива ще премине без традиционната тържествена заря-проверка поради риск от пожари. Съборът отбелязва 121-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и се провежда под почетния патронаж на президента Румен Радев. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще произнесе слово по време на събитието.

      Снимка БГНЕС

      Тракийци и потомци на бежанци от цяла България се очаква да присъстват на честването, което включва богата програма, включително изложба на стари оръжия, туристически поход, хоротека на фолклорни клубове и научна конференция.

      Кметът на Малко Търново Илиян Янчев обясни подробно събитията: „Програмата е доста разнообразна. Започва с изложба от бележити годишнини от Тракийското движение. Туристически поход е планиран от Петрова нива до село Стоилово на местността Свети Илия, където има паметник, който отбелязва мястото, където е даден сигнал за Илинденско-Преображенското въстание през август 1903 г. Освен това има изложба на стари оръжия. Има научна конференция. В 17:00 часа започва обиколката на танците из българските фолклорни танци.“

      Снимка БГНЕС

      Кулминацията на честванията е възпоменателното тържество пред мемориала на загиналите във въстанието, последвано от заупокойна молитва, отслужена от Сливенския митрополит Арсений в храма костница.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ