понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Полицията застреля терорист по време на арест в Сърбия

      Полицейската операция е проведена в село Хотково

      Сръбската полиция е застреляла мъж, който е бил свързан с нападателя, стрелял с арбалет по израелското посолство в Белград през юни. Министърът на вътрешните работи Ивица Дачич заяви, че мъжът е стрелял срещу полицията близо до южния град Нови Пазар късно и е отказал да се предаде.

      „По време на ареста той оказа съпротива, произведе три-четири изстрела по полицията и членовете на Специалния антитерористичен отряд го неутрализираха“, каза Дачич пред сръбските медии.

      Той добави, че мъжът вече е бил осъждан и лишаван от свобода за терористични престъпления.

      Полицейската операция е проведена в село Хотково, близо до Нови Пазар – исторически и политически център на бошняшкото мюсюлманско малцинство в Сърбия.

      Снимка БГНЕС

      Полицията съобщи, че мъжът е бил издирван във връзка с друго лице, убито от полицията в Белград на 29 юни, след като простреля полицай във врата с арбалет пред израелското посолство.

      Нападението в сръбската столица беше окачествено като „терористичен акт“ от официалните лица, които описаха нападателя като сърбин, приел исляма.

      Полицията съобщи, че убитият в събота вечерта мъж е бил хазяинът на нападателя от юни, който е живял в апартамента му в Нови Пазар преди нападението в посолството.

      След атаката през юни той е бил в бягство, каза Ивица Дачич.

      Местните медии описват убития в Нови Пазар мъж като „добре познат последовател“ на уахабитското движение – форма на исляма, която доминира в Саудитска Арабия.

      Министерството на вътрешните работи потвърди, че той е бил арестуван през 2007 г. и осъден на 13,5 години затвор като част от група, участвала във въоръжен конфликт с полицейски служители в село Търнава, близо до Нови Пазар.

      По това време са били арестувани и 14 негови съмишленици, впоследствие обвинени в планиране на терористични нападения в Белград и Нови Пазар. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ