неделя, 15.09.24
15.8 C
София
23 C
Пловдив
13.1 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ конфискуваха самолета на президента на Венецуела Мадуро

      Той е транспотиран от Доминиканската република до Флорида

      САЩ конфискуваха самолет, използван от президента на Венецуела Николас Мадуро, и го транспортираха от Доминиканската република до Флорида, съобщи Министерството на правосъдието.

      Генералният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че самолетът Dassault Falcon 900EX е бил незаконно закупен за 13 милиона долара чрез фиктивна компания и изнесен нелегално от САЩ „за използване от Николас Мадуро и неговите приближени“.

      „Нека това изземване изпрати ясно послание: самолети, незаконно придобити от Съединените щати в полза на санкционирани венецуелски служители, не могат просто да отлетят към залеза“, каза Матю Акселрод, помощник-секретар на Министерството на търговията на САЩ.

      Американски служители казаха, че акцията е извършена в тясно сътрудничество с Доминиканската република, предаде Си Ен Ен.

      Правителството на Венецуела определи конфискацията като „пиратство“ от властите на САЩ.

      „Отново властите на Съединените американски щати са ангажирани с престъпна практика, която не може да бъде описана като нищо друго освен пиратство“, се казва в изявление на външното министерство.

      Разследване на Министерството на правосъдието на САЩ показа, че в края на 2022 г. и началото на 2023 г. „лица, свързани с Мадуро, са използвали фиктивна компания, базирана в Карибите, за да прикрият участието си в незаконното закупуване на самолета Dassault Falcon 900EX“.

      След това самолетът е бил незаконно изнесен от Съединените щати за Венецуела през Карибите миналата година и оттогава лети до и от венецуелска военна база. Използван е в полза на Мадуро и неговите представители, включително за транспортиране на Мадуро при посещения в други страни

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ